Örgütsel çatışma ve işgören üzerine etkileri - Sütlü, Tuba (My University, 2007)
Bu çalışma da, örgütlerde ortaya çıkan çatışmaların işgören üzerine etkilerini; iş tutumlarını, motivasyon ve stres düzeylerini nasıl etkilediğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Örgütlerin sıklıkla karşılaştığı çatışma kavramı irdelenmiş, nedenleri çözüm teknikleri, yararları konusunda teorik bir çerçeve çizilmiş iş gören üzerine etkileri ile birlikte üç bölümde ele alınmıştır. Çatışma ile iş tutumları, motivasyon ve stres ilişkisi yaşanmış örnek olaylar çerçevesinde açıklanmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre; örgütsel çatışma literatürde de belirtildiği gibi belli bir düzeye kadar işgören motivasyonunu arttırıcı, iş doyum düzeyini arttırıcı bir etkiye sahip olduğu açıklanmış. Fakat iyi yönetilmediği taktirde stres kaynağı olmakta ve buda işgörenin motivasyonunu düşürmekte, işe ve örgüte bağlılığının olumsuz yönde etkilemekte ve iş doyumunu azalttığı örnek olaylarla açıklanmıştır. Çalışanların iş doyumu, motivasyonunu azaltan ve stres yaratan bir olgu olarak çatışma, doğru anlaşılıp, iyi yönetildiği takdirde örgüt ve birey için yararlı etkiye sahip olabileceği ortaya konmuştur.

This study was made in order to research impacts of conflicts arising in the organisations on the employee and the manner how they affect their work attitudes, motivation and stress levels. The conflict concept which is frequently faced by the organisation was analysed and a theoretical framework was drawn about its reasons, techniques and benefits and it is discussed in three sections together with its impact on employee. The conflict and work attitudes were explained within the example events where motivation and stress relation was witnessed. In accordance with the results obtained from the study, as mentioned in organisational conflict literature, it was stated that it has an impact at certain level to increase the motivation of employee, to increase job satisfaction level. However if it is not well managed, it becomes source of stress and this result in decrease of motivation of employee, through example events the facts that it adversely affects his loyalty for job and organisation and that it decreases job satisfaction were explained. Conflict as a fact decreasing job satisfaction and motivation of employees and creating stress, if correctly understood and well managed, it was detected that it could have a beneficial impact for organisation and individual.
Keywords: Çatışma Yönetimi; Motivasyon; Örgütsel Çatışma; Örgütsel Davranış; Stres; Yönetim ve Çalışma Psikolojisi