Çocuklarla iletişimde model olarak Hz. Muhammed - Çıtak, Hatice Yılmaz (My University, 2009)
ÇOCUKLARLA İLETİŞİMDE MODEL OLARAK Hz. MUHAMMED İletişim bireyin bilgi edinmesini ve edindiği bu bilgiler doğrultusunda tutum ve davranış geliştirmesini sağlayan bir süreçtir. İnsanlar iletişim süreci içerisinde inançlarını, kültürlerini ve ahlaki değerlerini birbirlerine aktarırlar. Hz. Muhammed yaşadığı toplumda iletişimin çeşitli şekillerini kullanmış, insanlara hem sözleri hem de davranışlarıyla Yüce Allah’dan aldığı bilgileri iletmiştir. Resulullah aldığı mesajlar doğrultusunda insanlarda iyi tutum ve davranış geliştirmeye, yanlış olanları düzeltmeye çalışmıştır. Hz. Muhammed, hem Peygamberlik görevini yerine getirirken hem de aile hayatında ve sosyal hayatta, insanlarla olan ilişkilerinde, din, dil, ırk ayrımı yapmamış, herkese gerektiği gibi davranmıştır. Hz. Peygamber’in bu üstün özellikleri çocuklar üzerinde de tezahür etmiştir. Allah Resulü çocuklara çok değer vermiştir. Kendini geliştirmek ve değerlerini yüceltmek isteyen bir toplumun öncelikle fertlerin yetiştirilmesine önem vermesi gerektiğini vurgulamıştır. Çocukların bedenen, ahlaken, ruhen sağlıklı olmaları isteniyorsa, onlarla sağlıklı bir iletişim kurulmalıdır. Onların duygu ve düşünceleri önemsenmeli ve asla birey oldukları unutulmamalıdır. İşte bu noktada Hz. Muhammed tüm insanlığa örnek olmuştur. Bu çalışmada temel İslami kaynaklardan hareketle Hz. Muhammed’in çocuklarla olan iletişiminin ne kadar mükemmel olduğu, bu konuda insanlara model olması ve bunların eğitim sahasına yansımaları incelenmektedir.

PROPHET MOHAMMED AS A MODEL FOR COMMUNİCATİON WİTH CHİLDREN Contact information of individuals and their attitudes and behaviour to develop in line with the information provided is a process.People of faith in the process of communication,culture and moral values are transferred to each other.Prophet Mohammed used various forms of communication in the community society where he lived and passed the information from God with the help of his words,and behaviours.Prophet Mohammed tried to develop good attitudes and behaviours and corred the wrong ones according to the message from God.While Prophet Mohammed was fulfilling prophethood,he behaved people without discriminating of religion,language,racial.Prophet Mohammed’s good features have been effective on children.He has esteemed children so much.He has emphasized that a society which wants to elevate of itself should give priority attention to educating individuals.İf children are wanted to be fine physically,morally,spiritually,a healthy communication with them must be installed.Their feelings and thoughts must be considered and people must never forget that they are individuals.At this point,Prophet Mohammed has become an example of all mankind.İn this study,how much of the great communication Prophet Mohammed has had with children,being a model about this subject and reflections of this in the field of education are examined with the help of the basic İslamic sources.
Keywords: İletişim_Çocuklar; İlköğretim_İletişim; Peygamberler_Eğitim_Çocuklar; Peygamberler_Hz Muhammed 571-632_Eğitim