Trade Liberalization and Employment In Developing Countries: Evidence From Turkish Manufacturing Sector - Balla, Ledia (My University, 2008)
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE LİBERALLEŞME VE İSTİHDAM: TÜRKİYE İMALAT SANAYİNE İLİŞKİN BULGULAR Bu tez, ticarette liberalleşme ve reformların istihdam ve ücret düzeyleri üzerindeki etkilerini, özellikle gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkilerini, analiz etmektedir. H-O teoremine göre artan ticaret ve liberalleşme, gelişmekte olan ülkelerin işgücü piyasalarında eşitsizliklerin azalması ve özellikle bu ülkelerdeki vasıfsız işgücünü olumlu yönde etkilemeyi öngörüyor. Birçok ülke çalışmalarından elde edilen ampirik sonuçlar karışık olmasına karşın, gelişmekte olan 21 ülke için yapılan panel data analizi sonuçları, her ne kadar küçükse de, ticaret politikasındaki değişimler istihdam ve reel imalat sanayi ücretlerini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Tez aynı zamanda Türkiye’nin liberalleşmesi sürecinin toplam istihdam ve ücret düzeyleri üzerine olan etkilerine odaklanmaktadır. Ticarette liberalleşme ve reformlar ISIC REV 3 iki dijit imalat sanayinin istihdam ve saat başına reel kazanç üzerindeki etkileri panel data modeliyle analiz edilmiştir. Eldeki kanıtlara bakıldığında genel olarak Türkiye’de imalat sektöründe liberelleşme sonrası dönem boyunca istihdam kötü bir performans çizerken, ücretlerin gerilediği gözlenmiştir.

TRADE LIBERALIZATION AND EMPLOYMENT IN DEVELOPING COUNTRIES: EVIDENCE FROM TURKISH MANUFACTURING SECTOR This thesis analyses the impact of trade liberalization and reforms on employment and wage level, especially in developing countries. According to H-O theorem, growing trade and liberalization will reduce inequalities and positively affect labor, especially the unskilled labor force in those countries. Despite the mixed results obtained from many country case studies, the empirical results of a panel data analyze for a group of developing 21 countries indicate that trade policy changes had a positive, even though small impact on total employment and real manufacturing wages. The thesis is also focused on the impact of Turkish liberalization process on aggregate employment and economy wide wage level. The impact of trade liberalization and reforms on ISIC REV 3 manufacturing industries’ employment and real earning per hour is analyzed with a simple panel data model. The evidences obtained for Turkey in general and Turkish manufacturing sector have indicated that employment experienced a poor performance and wages declined during the post liberalization period.
Keywords: İmalat Sanayii_Türkiye; İstihdam; Liberalleşme; Ticari Liberalleşme; Uluslararası Ticaret