Güzel sanatlar dergisi (1939- 1949) - Yanık, Bülent (My University, 2002)
Maarif Vekaleti Güzel Sanatlar Umum Müdürlüğü tarafından 1939 - 1949 yılları arasında yayınlanan Güzel Sanatlar mecmuası, tez konusu olarak ele alınmıştır. Dergide yer alan konular dönemin önde gelen sanatçıları, bilim insanları, yazarları tarafından ele alınarak incelenmiştir. Dergi sayfalarında, o dönemde yapılan sanat çalışmaları belirtilirken aynı zamanda genç Cumhuriyetimizin, bu erken yıllarındaki sanat alanında gerçekleştirdiği gelişmeleri de bir belgesel tadında izleyebilmekteyiz. Devletin, sanatın gelişmesi için harcadığı çabalar ve alınan / alınmaya başlayan sonuçlar derginin sayfalarında okuyucuları o günkü Cumhuriyet Türkiyesi'nde bir yolculuğa çıkarmaktadır. Derginin yayınlandığı dönem, büyük bölümü itibariyle, İkinci Dünya Savaşı yıllarına denk gelmektedir. Yine bu dönem, gerek yurt dışına giderek yurda dönen sanatçıların, gerekse yurt dışından ülkemize gelen yabancı bilim ve sanat adamlarının da, bir arada bulunduğu çalıştığı devredir. Gelişmekte olan Türk sanatı, gelen yabancı sanat adamlarının da verdiği eğitim ve sanatçılarımızın yaptıkları çalışmalarla yeni bir yön kazanmaya başlamıştır. Yine bu ortamda dahi, ulusal çalışmaların yanında, uluslararası sanat çalışmalarının da devam ettiğini görmekteyiz. Yurdumuza gelen çeşitli yabancı sanatçılar ve toplulukların haberlerinin yanında, yurt dışında ülkemiz tarafından açılan sergi haberlerine de rastlamaktayız. Dergi, yayınlandığı dönem, ele aldığı ve/ ya duyurduğu konular itibariyle okuyucuya geniş bir sanat yelpazesini, hem de Avrupaî düzeyde kaliteli bir baskıyla ulaştırmaktadır.

İn this thesis,The Fine Arts Artical Review published in between 1939-1949 by Fine Arts General Directorate of Ministry of Education, has been taken understudy. This review, which has been published mostly during, Second World War, reflects the work at the Fine Arts in the first period after the foundation of Turkish Republic by Atatürk. In this period, the Turkish artist returning back to Turkey and foreign scientist and artist had worked in corporation together. It is seen that the national and international art works have continued even in the wartime. Regarding the publishing date, the magazine announces the important art events and activities to the readers.
Keywords: Dergiler-Türkiye; Genel Konular; Güzel Sanatlar; Süreli yayınlar