Alternatif medyanın kamusal alan oluşturma açısından rolü : açık radyo örneği - Tanrıöver, Oylum (My University, 2021)
Medya endüstrisinin 20. yüzyılın başlarında hızla, gelişen kapitalist piyasa koşullarına uyum sağlaması ve büyük sermaye grupları bünyesinde var olmaya başlamasıyla medyadaki eleştirel içerik hızla erimiştir. Tarih boyunca medyada egemen olanın alternatifi var olmuştur ancak kapitalist piyasa koşullarında alternatif medya kuruluşlarının varlığını sürdürmesi giderek zorlaşmıştır. Dolayısıyla ana akım medyada yer bulamayan karşıt kamusallıkları birleştirecek, kapsayacak, temsil edecek ve kendilerini temsil etmelerini sağlayacak, karşıt kamusal alanların yaratılmasına imkân verecek, süreklilik arz eden alternatif medya pratiklerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Bu bağlamda, alternatif medyanın kamusal alan oluşturma açısından rolü incelenmiştir. Bu çalışmada bir alternatif medya kuruluşu olarak Açık Radyo seçilmiş ve eleştirel medya olarak alternatif medya yaklaşımı bağlamında, alternatif medya olarak özellikleri açısından analiz edilmiştir. Ayrıca karşıt kamusal alanların bir araya gelerek diyalog kurabildiği bir kamusal alan yaratma açından rolü değerlendirilmiştir.

As the media industry rapidly adapted to the developing capitalist market conditions at the beginning of the 20th century and began to subsist within large capital groups, the critical content in the media quickly melted away. Throughout history, there has always been an alternative to the dominant powers in the media, but in capitalist market conditions, it has become increasingly difficult for alternative media organizations to survive. Therefore, there is a need more than ever for alternative media practices that will unite, cover and represent the counter publics that cannot find a place in the mainstream media, and that will allow the creation of counter public spheres. In this context, the role of alternative media in terms of creating public space has been examined. In this study, Açık Radyo was chosen as an alternative media organization and analyzed in terms of its features as alternative media in the context of alternative media as critical media approach. In addition, its role in creating a public space where opposing public spaces can come together and establish a dialogue is evaluated.
Keywords: Alternatif Medya; Alternative Media; Gazetecilik; Gazetecilik Public Sphere; Journalism; Kamusal alan; Kitle iletişim araçları; Mass media; Public spaces