İşitme cihazı ve koklear implant kullanıcılarında benlik saygısının değerlendirilmesi - Satıcı, Sema (My University, 2019)
İşitme Cihazı ve Koklear İmplant Kullanıcılarında Benlik Saygısının DeğerlendirilmesiAd Soyad: Sema SatıcıÖZETAmaç: İşitme kaybının benlik saygısı üzerindeki etkisini incelemek; işitme cihazı ve koklear implant kullanan bireyler ile normal işitmeye sahip olanlar ve işitme kaybı olan ama herhangi bir cihaz kullanmayan bireylerin benlik saygısı açısından karşılaştırılması ve benlik saygısı, yaşam kalitesi, konuşma algısı, işitme kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaş aralığında, postlingual, sensörinöral tipte işitme kaybı olan 29 koklear implant kullanıcısı, 26 işitme cihazı kullanıcısı, 33 herhangi bir cihaz kullanmayan ve 32 normal işitmeye sahip katılımcı dâhil edilmiştir. Katılımcılara odyolojik değerlendirmelerinin ardından Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, WHOQOL-BREEF (Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Anketi-Kısaltılmış), KUİK (Konuşma, Uzaysal Algı ve İşitme Kalitesi Ölçeği) uygulanmıştır.Bulgular: Normal grup ile karşılaştırıldığında diğer üç grubun benlik saygıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir. İşitme kaybı olan ama herhangi bir cihaz kullanmayan grup ile işitme cihazı/ koklear implant kullanan grup karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edilmiştir. Benlik saygısı; yaşam kalitesi, konuşma algısı ve işitme kalitesi arasında orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon gözlenmiştir. Sonuçlar: İşitme cihazı ve koklear implant kullanımı işitme kayıplı bireylerin benlik saygısını artmaktadır. Benlik saygısı; yaşam kalitesi, konuşma algısı ve işitme kalitesi ile ilişkilidir.

Assessment of Self-Esteem in Hearing Aid and Cochlear Implant UsersName-Surname: Sema SatıcıObjective: The aim of this study was to investigate the effect of hearing loss on self-esteem and to compare the self-esteem, quality of life, speech perception and quality of hearing of individuals who use hearing aids and cochlear implants and those who have normal hearing and who have hearing loss but who do not use any device.Materials-Methods: The study included 29 cochlear implant users, 26 hearing aid users, 33 non-using and 32 normal hearing participants with postlingual, sensorineural hearing loss aged 18-65 years. Following the audiological evaluations, Rosenberg Self-Esteem Scale, WHOQOL-BREEF, SSQ (Speech, Spatial and Qualities of Hearing Scale) were applied to the participants.Results: There was no statistically significant difference between the self-esteem of the other three groups when compared with the normal group. There was a statistically significant difference between the group with hearing loss but not using any device and the group using hearing aid / cochlear implant. A moderate statistically significant correlation was observed between self-esteem, quality of life, speech perception and hearing quality.Conclusion: The use of a hearing aid and cochlear implant increases self-esteem of individuals with hearing loss. Self-esteem is associated with quality of life, speech perception and hearing quality.
Keywords: Benlik saygısı; Cochlear implant; Health; hearing aid; Hearing aids; hearing loss; işitme cihazı; İşitme cihazları; işitme kaybı; Koklear implant; koklear implant Self-esteem; Kulak-Burun-Boğaz Bilimi; Otolaryngology; quality of life; Sağlık; yaşam kalitesi