Islatma sıvılarındaki bakterilerin direk ve alternatif elektrik akımları ve sodyum dimetil-ditiyokarbamet ile inaktivasyonu - Yılmaz, Esin (My University, 2017)
Deri ıslatma sıvılarındaki proteolitik ve lipolitik bakteriler derilerin kalitesini olumsuz olarak etkilerler ve önemli ekonomik kayıplara sebep olurlar. Bu çalışmada derilerden izole edilen proteolitik ve lipolitik Gram pozitif Bacillus lentus, Aerococcus viridans,Staphylococcus intermediusve Enterococcus avium, Gram negatif Enterobacter cloacae ve Pseudomonas putida test mikroorganizmaları olarak kullanılmıştır. Karışık kültür üzerine sodyum dimetil-ditiyokarbametin, elektrik akımının, elektrik akımı ve antibakteriyal maddenin bir arada kullanımının antibakteriyel etkileri ayrı olarak araştırılmıştır. Bu çalışmada; hem her bir test mikroorganizması hem de karışık kültür üzerine sodyum dimetil-ditiyokarbametin farklı konsantrasyonlarının (500, 1000, 1500, 2000, 2500, 3000, 3500, 4000, 4500, 5000, 5500, 6000, 6500, 7000, 7500 mg/ L) antibakteriyel etkileri; karışık kültür üzerine ardışıl olarak uygulanan 1 A Direk ve 1.5 A Alternatif Elektrik Akımın antibakteriyel etkisi; karışık kültür üzerine 1500 mg/ L’lık sodyum dimetil-ditiyokarbametin antibakteriyel aktivitesi; karışık kültür üzerine ardışıl olarak uygulanan 1 A Direk ve 1.5 A Alternatif Elektrik Akımın ve 1500 mg/ L’lık sodyum dimetil-ditiyokarbametin antibakteriyel etkileri araştırılmıştır. Hem her bir test mikroorganizması hem de test mikroorganizmalarının karışık kültürü üzerine antibakteriyel maddenin farklı konsantrasyonlarının antibakteriyel etkileri disk difüzyon tekniği kullanılarak araştırılmıştır. Hem her bir test mikroorganizmasının hem de karışık kültürün inhibisyon zonları, antibakteriyel maddenin konsantrasyonları ile doğru orantılı olarak artmıştır. Karışık kültüre ait 10 mm’lik inhibisyon zon çapı 500-1500 mg/ L arasındaki antibakteriyel madde konsantrasyonları içeren diskler etrafında görülürken, 20 mm’lik inhibisyon zon çapı 6500-7500 mg/ L arasındaki antibakteriyel madde konsantrasyonları içeren diskler etrafında görülmüştür. Elektrik akımlarıyla, sodyum dimetil-ditiyokarbamet ile, elektrik akımları ve sodyum dimetil-ditiyokarbametle ayrı ayrı muamele gören karışık kültürün indirgenme faktörleri sırasıyla 4.0, 2.85 ve 7.70 olarak bulunmuştur. 4 kez elektrik akımı uygulanan karışık kültür, üç saat içerisinde 1500 mg/ L sodyum dimetil-ditiyokarbametle tamamen öldürülmüştür. Sonuç olarak, antibakteriyel madde ile birlikte elektrik akımının kullanılması ile deri ıslatma sıvılarındaki proteolitik ve lipolitik bakterilerin öldüğü tespit edilmiştir. Bulgularımız bu sistemin deri endüstrisinde kullanılabileceğini göstermiştir.

Proteolytic and lipolytic bacteria in hide-soak liquors affect leather quality adversely and cause an important economic losses. In this study, proteolytic and lipolytic Gram-positive Bacillus lentus, Aerococcus viridans,Staphylococcus intermedius and Enterococcus avium, Gram-negative Enterobacter cloacae and Pseudomonas putida,which were isolated from the hides, were used as test microorganisms. Antibacterial activities of sodium dimethyl-dithiocarbamate, electric current and combinatory usage of electric treatment and antibacterial agent on the mixed culture were separately investigated. In this study, the antibacterial activities of different concentrations of sodium dimethyl-dithiocarbamate (500, 1000, 1500, 2000, 2500, 3000, 3500, 4000, 4500, 5000, 5500, 6000, 6500, 7000, 7500 mg/ L) on both each of test microorganisms and the mixed culture; the antibacterial activity of 1 A DC treatment applied alternately with 1.5 A AC on the mixed culture; the antibacterial activity of 1500 mg/ L sodium dithiocarbamate on the mixed culture; the antibacterial activity of 1 A DC treatment applied together with 1.5 A AC treatment followed by 1500 mg/ L of sodium dimethyl-dithiocarbamate on the mixed culture were separately investigated. Antibacterial activities of different concentrations of the antibacterial agent on both each of test microorganisms and the mixed culture of test microorganisms were examined using agar disc diffusion technique. Inhibition zones of both each test microorganism and the mixed culture increased proportionally with the concentrations of antibacterial agent.Although inhibition zone diameter of 10 mm belonging to the mixed culture was observed around the discs containing between 500-1500 mg/ L of the agent, inhibition zone diameter of 20 mm belonging to the mixed culture was observed around the discs containing between 6500-7500 mg/ L of the agent.Reduction factors of the mixed culture separately treated with electric currents, sodium dimethyl-dithiocarbamate, and combinatory usage of the electric currents and sodium dimethyl-dithiocarbamate were respectively found as 4.0, 2.85 and 7.70. After four cycles of electric current application, the mixed culture was completely annihilated by 1500 mg/ L of sodium dimethyl-dithiocarbamate in three hours. In conclusion, electric currents treatment in combination with antibacterial agent will kill proteolytic and lipolytic bacteria in hide-soak liquors, hence we suggest using this system in leather industry.
Keywords: Araştırmalar; Bacteri; Bakteri Leather; Bakteriler; Biyoloji; Deri; Electric Current; Elektrik Akımı; Etkileri