Türk sigorta sektöründe teknik karşılıklar, Avrupa Birliği kıyaslaması ve mali tablolara etkileri - Ağaç, Aslan (My University, 2006)
Bu çalışmada, Türk Sigorta Sektörünün, AB’ne üyelik sürecinde küreselleşen dünya şartlarına uyum sağlaması ve dünya sigorta endüstrisindeki yerini alması açısından, sigorta sektöründeki teknik karşılıklar incelenmiştir. Türk Sigorta Sektörünün mali açıdan değerlendirilmesi, AB Sigorta Sektörü ile karşılaştırılması, mevzuat uyumlaştırılması ve gerekli olan hukuki düzenlemelerin yapılması için çözüm önerileri getirilmiştir. Bu çerçevede Türk Sigorta Sektörünün, sınırların kalktığı AB sigorta piyasasına uyumunu gerçekleştirmek, gerekli standartları ve rekabet şartlarını sağlamak amacıyla, kullanılan finansal raporların uluslar arası standartlara uygun hale getirilmesi, böylelikle güvenilir ve karşılaştırılabilir verilerin ve bilgilerin gerekliliği bu çalışmada vurgulanmıştır. Bu çalışma beş bölümden oluşmuştur; birinci bölümde Türk Sigorta Sektörünün mali yapısı, ikinci bölümde de AB Sigorta Sektörünün mali yapısı incelenerek sektörel karşılaştırmalar yapılmıştır. Üçüncü bölümde Türk Sigorta Sektöründeki teknik karşılıklar mevzuat ve hukuksal açıdan dördüncü bölümde de vergisel açıdan değerlendirilerek AB ile ilgili karşılaştırmalar yapılmıştır. Son bölümde de muhasebe ve mali tablo açısından sektörel karşılaştırmalar yapılarak, teknik karşılıklara ilişkin mali tablo analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak da Türk sigorta şirketlerinin yükümlülüklerinin yerine getirebilir ve uluslar arası piyasada rekabet edebilir duruma gelmesi için sektörün hukuksal, mali, vergisel ve mali tablolarına ilişkin çözüm önerilerine yer verilmiştir. This study aims to examine the technical equivalents in the insurance sector so that the Turkish Insurance Sector may conform to global requirements in the EU membership process and take a place in the global insurance industry. Solutions have been suggested to financially evaluate the Turkish Insurance Sector, to compare it with the EU Insurance Sector, to harmonize the legislation and to perform the required legal arrangements. In that framework, this study emphasises that the available financial reports must be made to conform with international standards and that reliable and comparable information and date are needed in order to harmonise the Turkish Insurance Sector with the EU insurance market with no boundaries and to ensure the required standards and competitive conditions. This study has five parts; the first part is about the financial structure of the Turkish Insurance Sector and the second is about the financial structure of the EU Insurance Sector, between which comparisons have been made. Technical equivalents in the Turkish Insurance Sector have been assessed in legislative and legal terms in the third part and in taxation terms in the fourth part in order to make comparisons to the EU. The last part includes sector comparisons in terms of accounting and financial charts, as well as financial chart analyses related to technical equivalents. Finally, there are solutions related to the legal, financial and tax figures of the sector so that Turkish insurance companies can become able to fulfil their obligations and compete in the international market.
Keywords: Sigortacılık