TBMM tutanaklarında milli eğitim bakanlarının din eğitimi ve öğretimi hakkındaki görüşleri (1980-2003) - Gümüş, Yasemin (My University, 2007)
TBMM TUTANAKLARINDA MİLLÎ EĞİTİM BAKANLARININ DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ (1980–2003) Türkiye Cumhuriyeti (T.C.)’nin kuruluşundan günümüze çeşitli zeminlerde ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde müzakere edilen din eğitimi ve öğretimi mevzuunun özellikle 1980 yılı sonrası yoğun bir şekilde gündeme gelmesi ve bu alanda Mecliste önemli kararların alınmış olması Türk Millî Eğitim Sisteminin en tepe noktasında bulunan, Türk Millî Eğitimine yön veren şahsiyetler arasında yer alan Millî Eğitim Bakanlarının, din eğitim ve öğretimine bakışlarını tespit etme ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak hazırlanan bu çalışmada, 1980–2003 yılları arasında Millî Eğitim Bakanlığı görevini icra eden vekillerin TBMM tutanaklarına dayanarak din eğitimi ve öğretimi hakkındaki görüş ve düşüncelerine yer verilmiştir.

MINISTERS’ ARGUMENTS ABOUT RELİGİOUS EDUCATION IN TURKISH PARLAMENT RECORDS (1980–2003) The subject matter of religious training has gained significance especially after 1980s. From the beginning of Turkish Parlament to the up lots of debates have been made, important desicions have been taken in this subject. İn this thesis records between 1980-2003 in the Turkish Parlament had been examined and the ideas of the ministers who are the most important directors in Turkish Education Policy had been exhibited.
Keywords: Din Eğitimi_İlköğretim; Öğrenin ve Öğretim_Din Eğitimi