Pakistan and the UNSC reforms : a Regional Security Complex Approach - Zaman, Ubaid Azhar (My University, 2022)
Güney Asya bölgesi, iki nükleer silahlı rakip komşuya, yani Hindistan ve Pakistan'a ev sahipliği yapıyor. Keşmir'in tartışmalı statüsü, iki komşu arasında bir nükleer savaş için “parlama noktası” olarak kabul ediliyor. Hindistan, G-4 platformu aracılığıyla BM Güvenlik Konseyi'nde kalıcı statü için kampanya yürütüyor ve Pakistan, Hindistan kampanyasını bölgedeki çıkarlarına yönelik bir tehdit olarak görüyor. BMGK reform tartışmasına ilişkin mevcut literatürde bir boşluk var çünkü henüz BMGK reform tartışmasını bölgesel güvenlik perspektifinden incelemedi. Bu nedenle, eldeki çalışma Pakistan'ı bir vaka çalışması olarak ele alıyor ve Güney Asya'daki bölgesel güvenlik endişelerinin Pakistan'ın BM Güvenlik Konseyi reform tartışmasıyla ilgili politikasını nasıl etkilediğini inceliyor. Çalışma, Pakistan'ın bölgesel güvenlik endişelerinin, özellikle Keşmir anlaşmazlığının, BM Güvenlik Konseyi reform politikasını etkilediği iddiasını doğrulamak için çalışmanın teorik çerçevesini temel aldığı bir temel olarak Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisini kullanmaktadır. Çalışma, Pakistan'ın BM Güvenlik Konseyi'nin kalıcı kategorisini genişletmeye karşı çıkmasının, Güney Asya bölgesinde Hindistan ile olan tarihsel düşmanlığı tarafından tanımlandığını varsayıyor. Hipotezi kanıtlamak için 2005-2020 yılları arasında BM Genel Kurulu açılış oturumlarında Pakistan'ın yaptığı konuşmalar üzerinde içerik analizi yöntemiyle araştırma yapılmıştır. Ayrıca Pakistanlı yetkililerin açıklamaları, gazete raporları ve konuyla ilgili akademik yazılar, Güney Asya'nın bölgesel güvenlik kültürünün Pakistan'ın BM Güvenlik Konseyi reformları politikası üzerindeki önemini ve etkisini incelemek için zenginleştirilmiş bir literatür geliştirmek üzere dahil edilmiştir. İçerik analizinden sonraki bulgular, Pakistan'ın Güney Asya'daki Bölgesel Güvenlik Endişelerinin, yani Hindistan'ın, Pakistan'ın Güvenlik Konseyi'nin kalıcı kategorisindeki genişlemeye karşı çıkmasındaki belirleyici faktörler olduğunu göstermektedir.

The South Asian region is home to two nuclear-armed rival neighbors, namely India and Pakistan. Kashmir's disputed status is considered a flash point for a nuclear war between the two neighbors. India campaigns for permanent status in the UN Security Council through the G-4 platform, and Pakistan views the India campaign as a threat to its interests in the region. There is a gap in the existing literature on the UNSC reform debate because the UNSC has not yet examined the reform debate from a regional security perspective. Therefore, the study at hand takes Pakistan as a case study and examines how regional security concerns in South Asia affect Pakistan's policy regarding the UN Security Council reform debate. The study uses the Regional Security Complex Theory as a basis on which the study's theoretical framework is based to validate Pakistan's claim that regional security concerns, particularly the Kashmir conflict, have impacted UN Security Council reform policy. The study hypothesizes that Pakistan's opposition to expanding the UN Security Council's permanent category is defined by its historical hostility to India in the South Asian region. In order to prove the hypothesis, a research was conducted on the speeches made by Pakistan at the opening sessions of the UN General Assembly between 2005 and 2020, using the method of content analysis. Also, statements by Pakistani officials, newspaper reports and academic writings on the subject are included to develop an enriched literature to examine the importance and influence of South Asian regional security culture on Pakistan's UN Security Council reforms policy. The findings after the content analysis show that Pakistan's Regional Security Concerns in South Asia, namely India, were the determining factors in Pakistan's opposition to enlargement in the permanent category of the Security Council.
Keywords: Birleşmiş Milletler; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi; Bölgesel Güvenlik Kompleksi; Consensus için Birleşme grubu; Dörtlü Grup; Group of Four; Hindistan; India; International relations; Pakistan; Political science; Regional Security Complex; Siyasal bilim; Uluslararası ilişkiler; United Nations; United Nations Security Council; Uniting for Consensus group