Sıvı tonerli elektrofotografik dijital baskı sistemlerinde makine parametrelerinin baskı sonuçlarına etkisi - Arslan, Serra (My University, 2022)
Bu tez çalışmasında sıvı tonerli elektrofotografik dijital baskı makinesindeki ayarlar değiştirilerek farklı baskı altı malzemelerine test baskıları yapılmış, elde edilen baskılardan ölçümler alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre baskı altı malzemesi ve baskılı ürün türüne göre baskı makinesinin parametreleri saptanmıştır. Kuru tonerli elektrofotografik dijital sistemler üzerine çeşitli çalışmalar bulunsa da sıvı tonerli sistemler için çok fazla çalışma bulunmamaktadır. Genellikle araştırmalar kuru tonerli sistemler üzerine yapılmıştır. Sıvı tonerli sistemler üzerine yazılan uluslar arası çalışmalarda daha çok sıvı tonerlerin kimyasal yapısı ve elektrik şarj mekanizmaları konularına değinilmiştir. Baskı makinelerinin parametreleri ve baskı kalitesine etkileri konusunda yayınlar bulunmamaktadır. Bu tez çalışmasında sıvı tonerli elektrofotografik baskı makinelerinde bulunan farklı parametreler ile baskı endüstrisinde en çok kullanılan 1.hamur ve kuşe baskı altı malzemeleri üzerine baskılar yapılmıştır. Elde edilen baskılardan hangi parametrelerin daha doğru baskı sonuçlarını verdiğini belirlemek ve bu sonuçlar ile mevcut literatür eksikliğinin büyük ölçüde giderilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma sayesinde literatür açığının kapatılması, hammadde, zaman, işçilik kayıplarının engellenmesi, üretim süreçlerinin geliştirilmesi, maliyetlerin düşürülmesi hedeflenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda en iyi baskının alınabilmesi için özellikle kuşelenmiş ve kuşelenmemiş kağıtların kalibrasyonlarının ayrı ayrı yapılması gerektiği, kuşe kağıtlarda HDI-175 tram setinin, kuşelenmemiş kağıtlarda ise HDI-160 tram setinin en iyi sonucu verdiği saptanmıştır. Blanket sıcaklıkları açısından bakıldığında, çizgi ve yazı ağırlıklı baskılarda 140°C ve 150°C, tram yoğunluklu baskılarda 140°C ve zemin ağırlıklı baskılarda ise 150°C sıcaklık ile sağlıklı sonuçlar elde edildiği görülmüştür.

In this thesis, by changing and adjusting with the settings in electrophotographic digital printing machines with liquid toner, test printing made on different substrates and the measurements taken from the obtained prints. According to the results obtained, the parameters of the printing machine determined according to the type of substrate and printed products. Altough there are various studies on electrophotographic digital systems with dry toner, there aren’t not many studies for systems with liquid toner. Generally, research has been done on dry toner systems. In international studies on liquid toner systems, mostly the chemical structure of liquid toners and electrical charging mechanisms are mentioned. There are no publications on the parameters of the printing machines and their effects on the printing quality. In this thesis, different parameters found in liquid toner electrophotographic printing machines have been printed on the most used uncoated and coated substrates in the sector. It is aimed to determine which parameters give more accurate printing results from the prints obtained and to eliminate the existing literature deficiency to a large extent with these results. Thanks to this study, it is aimed to close the literature gap, to prevent raw material, time and labor losses, to improve production processes and to reduce costs. As a result of the studies, it has been determined that the calibration of coated and uncoated papers should be done separately in order to get the best print, and that the HDI-175 screen set gives the best results for coated papers and HDI-160 screen set for uncoated papers. In terms of blanket temperatures, it has been observed that healthy results are obtained with 140°C and 150°C for prints with dense lines and text, 140°C for screen-intensity prints and 150°C for solid prints.
Keywords: Basım; Basım tekniği; blanket sıcaklığı; blanket temperature; densite; density; dot gain; electrophotographic digital printing; elektrofotografik dijital baskı; Liquid toner; nokta kazancı; Printing; Printing technical; Sıvı toner; Technology; Teknoloji