Türkiye'deki deniz dibi tarama malzemelerinin faydalı kullanım öncesi çevresel etkilerinin belirlenmesi: Ticari limanlar & balıkçı barınakları - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu çalışmada Türkiye'deki üç ticari liman ve dört balıkçı barınağından alınan deniz dip taramamalzemelerinin (DTM) faydalı kullanım öncesi çevresel etkilerinin araştırılması ele alınmıştır. İlk olarak,DTM'lerin fiziko-kimyasal, toksikolojik, sızma ve mineralojik özellikleri belirlenmiş ve tane boyutudağılımları saptanmıştır. Sonrasında, çevresel analiz sonuçları "Atık Yönetimi Yönetmeliği-EK 3B" ve "Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik-EK2" limit değerleri ile kıyaslanmıştır. Ayrıca,DTM'lerin çeşitli faydalı kullanım alternatifleri için ön değerlendirmeleri yapılmıştır. Karakterizasyonsonuçları DTM'lerin tehlikesiz atık (atık kodu 17 05 06) olarak tanımlanabileceğini ve II. Sınıf düzenlidepolama sahalarında depolanabileceğini göstermiştir. Bu çalışmanın bulguları DTM'lerin fiziko-kimyasal özelliklerinin iyileştirilmesi durumunda zirai/ürün uygulamalarında (iyileştirilmiş yüzey toprağı, beton,karayolu dolgusu vb.) herhangi bir olumsuz çevresel etki olmaksızın faydalı bir şekilde kullanılabileceğiniönermektedir. Ancak, her bir faydalı kullanım uygulamasında elde edilecek ürünler için teknik, çevresel,yasal ve ekonomik değerlendirme gerekmektedir

In this study, the investigation of the environmental effetcs of the marine dredged materials (DMs) collectedfrom three commercial ports and four fishery harbours of Turkey prior to beneficial use was undertaken.Firstly, physico-chemical, toxicological, leaching and mineralogical properties were determined for thequalification of DMs and grain size distributions were identified. Then, environmental analysis results werecompared with the limit values stated in "The Waste Management Regulation-Appendix 3B" and "The Regulation on the Landfilling of Waste-Appendix 2". Besides, pre-evaluation of DTMs for several beneficialuse alternatives was performed. Characterization results showed that DMs can be defined as “nonhazardouswaste” (waste code 17 05 06) and can be disposed at Class II landfills. The findings of this study suggestthat DMs can be beneficially used in agricultural/product applications (i.e. manufactured topsoil, concrete,road fill) with no adverse environmental effects in case of some improvements on its physico-chemical properties. However, technical, environmental, legal and economic evalution is required for products to bemanufactured at each benefical use application
Determination of the environmental effects of Turkey's marine dredged materials prior to beneficial use: Commercial ports & fishery harbours