İnsan kaynakları yönetiminde personel seçimi ve bir uygulama - Küçükkaya, Gaye (My University, 2006)
İnsan kaynaklarını etkin kullanan işletmelerin günümüzde varlığını sürdürme şanslarının çok yüksek olduğu ve kar, kalite, verimlilik gibi diğer amaçlarını gerçekleştirmelerinin çok daha kolay olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Artık insanı herhangi bir üretim faktörü olarak gören anlayış yıkılmıştır. İşletme yönetimi de buna göre yapılanmak, sistemini buna göre kurmak ve işletmek zorundadır. Bu noktada temel sorun ise söz konusu sistemi kurup işletecek, temel amaç ve rekabet kriterlerini gerçekleştirecek ve bunların sürekliliğini sağlayacak insan kaynağını bulmak, seçmek ve amaçlar doğrultusunda yönlendirebilmektir. Bu çalışmada, insan kaynakları yönetiminin en önemli ve belirleyici süreci olan personel seçim sürecinin, işletmede personel ihtiyacının belirlenmesinden işe yerleştirilmesine kadar olan tüm aşamaları adım adım incelenmekte ve bu seçim süreci izlenirken kullanılan personel seçim teknikleri üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise; bugüne kadar yapılmış araştırmalardan farklı olarak personel seçim sürecinin sorunlarını ve sık yapılan hataları ortaya koyan örnek olay incelemelerine yer verilmiştir. Örnek olaylar çeşitli işletme çalışanlarıyla yapılan görüşmelerden yola çıkılarak derlenmiş, gerçeklere dayanan, yaşanmış kendine özgü olaylardır. Uygulama kapsamında, derlenen örnek olayların yorumlanmasına ve alternatif çözüm önerileri getirilmesine de değinilmiştir. It is known that the possibility of an enterprise to be able to carry on and to be able to reach some other goals such as profit, quality and efficiency is very high if this enterprise is able to use its human resources in an effective way. The concept that sees man as any factor of production is now ruined. So, the operational management should restructure, rebuild and operate its systems by means of this change. At this point, the major problem is finding the human resource that builds and operates this system, implements the main goals, the competition criterias and provides the continuity and also directing this human resource in accordance with the goals. In this study, all the stages of the personnel selection process, which is the most important and determining factor, are being analyzed step by step from the point of determining the need for personnel in the enterprise to the point of setting up in business and the techniques used in personnel selection are being emphasized. As a difference from the other similar researches done, however, the problems in personnel selection stages and the most done mistakes are being handled with real situation examples, at the end of this study. These examples are gathered together from the interviews made with various enterprise employees, which are founded on unique facts. In the extent of the practice, some comments and alternative solution suggestions are being mentioned.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Personel Seçimi