Toplam kalite yönetimi çerçevesinde hemşirelerde iş tatmin düzeyinin ölçülmesi - Alçıkaya, Yasemin (My University, 1999)
Bu araştırma, hemşirelerde iş tatmin düzeyi ile eğitim durumu arasındaki ilişkinin saptanmasına ve tatminsizliğe yol açan organizasyonel etkenlerin saptanmasına yönelik olarak planlanmıştır. Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma GATA H.Paşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı'nda görevli 128 hemşire üzerinde yapılmıştır. Çalışmada hemşirelere sosyo-demografik ve işle ilgili kişisel özellikleri tespit etmeye ve organizasyonel tatmin etkenlerinin durumu konusunda hemşirelerin düşüncelerini saptamaya yönelik sorular içeren bir anket formu uygulanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiki değerlendirmesinde SPSS for Windows paket bilgisayar kullanılmıştır. Araştırma sonucunda mesleki eğitim alınan okulun (eğitim durumunun) iş tatmini üzerine etkisinin olduğu; ancak en önemli kişisel etken olmadığı görülmüştür. İşle ilgili kişisel özellikler arasında yer alan görev yeri ve aylık nöbet sayısının iş tatmini üzerine etkisinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin iş tatmin düzeyini arttırmaya yönelik olarak kısa vadede hemşirelerin rotasyona tabi tutularak, iş yükü fazla olan birimlerde çalışma süresinin sınırlandırılması, yöneticilerin kalite yönetimi, çağdaş yönetim ve iş tatmini konularında eğitilmesi; uzun vadede ise: oluşturulacak Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü' ne, hemşirelerin yönetimi ile ilgili görev, yetki ve sorumluluklarının tamamı verilerek hemşirelerde tatminsizliğe yol açan yönetimsel etkenlerin düzeltilmesine yönelik çalışmaların başlatılması önerilmiştir. This research planed to determine the relationship between nurse's job satisfaction level and nurse's education level, and the organizational factors that causes dissatisfaction. This descriptive research covered 128 nurses working in GATA H.Paşa Eğitim Hastanesi. In that study, a written interview including questions to determine socio-demographic characteristics and their job characteristics, and to determine their thoughts about organizational satisfaction, was applied them. SPSS for Windows computer program was used in order to evaluate the data obtained from that interview. The result of the study is that professional education has a significant influence on nurse job satisfaction. On the other hand, this individual factor is not the most important one. It is found that influence of the job characteristics such as monthly shift and working place is higher. The suggestions to increase the job satisfaction: 1. Short term solutions; Rotation for the nurses who works intensive places. Activities for the managers about quality management job satisfaction. 2. Long term solutions: To make studies to relate the all authority and responsibility of nurse's management to the nursing department. To make studies to increase the nurse's job satisfaction level by the nursing department.
Keywords: İŞ TATMİNİ; TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ-SAĞLIK