Muhammed Şerif el- Hüseyni ve Huccetü’ z- Zakirin li- reddi’ l- münkirin adlı eseri - Alizadeh, Abbasali (My University, 2001)
olarak hazırladığımız Muhammed Şerîf el-Hüseynî ve Huccetü'z-zâkirîn li-reddi'l-münkirîn Adlı Eseri başlığını taşıyan çalışmamızda Yesevîlik başta olmak üzere Orta Asya'nın diğer tarîkatları, bunların birbirleriyle ve devlet yöneticileriyle ilişkileri, tasavvufî uygulamaları (zikir, sohbet, halvet, riyâzat vs.) ve düşünce dünyaları hakkında mühim bilgiler bulunmaktadır. Bu yönüyle eser, sadece tasavvuf ve tarîkatlar tarihi üzerinde araştırma yapanlara değil, sosyal tarihçilere ve siyâsî tarihçileri, hatta eğitimcilere ve psikologlara bile verimli malzemeler sunmaktadır. Tezin başında, müellifin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, ardından eserin konuları ve kaynakları ele alınarak tahlil edilmiştir. Müellifin silsilesinde yer alan Yesevî şeyhlerinin menkıbeleri Huccetü'z-zâkirîn ve diğer kaynaklardan istifâdeyle ele alınmıştır. Eserin önemi hakkında bazı düşünceler kaydedildikten sonra, Farsça metnin hazırlanmasında takip edilen metod kısaca anlatılmıştır. Bu Türkçe kısımdan sonra, Huccetü'z-zâkirîn'in Farsça metni eklenmiştir. Eserin Türkiye'de sadece bir tane nüshası bulunabildiği için farklı nüshalar karşılaştırılamamış, ancak sağlam bir metin ortaya çıkarmak için gayret sarfedilmiştir. Metinde geçen âyet ve hadislerin referansları dipnotlarda gösterilmiş, gerekli yerlerde noktalama ve paragraflama yapılmıştır. Yesevîlik araştırmalarına önemli katkılar sağlayacağına inandığımız eser, böylece daha kullanışlı hâle getirilmiştir.
Keywords: Akâid ve Kelâm; Din; İslam Dini; İSLAM DİNİ - TASAVVUF; Tasavvuf