Yıldız (Istranca) Dağları Güneydoğu aklanının hidrografyası - Karaaslan, Seher (My University, 2018)
Artan nüfus, bilinçsizce tüketim ve değişen iklim koşulları gibi faktörler sebebiyle tehlike altında olması, canlıların temel yaşam kaynaklarından biri olan suyun önemini de gün geçtikçe arttırmıştır. Özellikle Türkiye gibi kişi başına düşen tatlı su miktarı dünya ortalamasının altında kalan bir ülkede bu durum daha ehemmiyetli bir hâl almaktadır. Türkiye’nin Trakya kesiminde yer alan ve Bulgaristan sınırından Çatalca Yarımadası’na doğru KB-GD istikametinde uzanan Yıldız (Istranca) Dağları’nın Karadeniz’e bakan güneydoğu aklanı bu çalışmada araştırma sahası olarak belirlenmiştir. Sahada yer alan akarsu, göl, yeraltı suları, kaynaklar ve deniz gibi hidrografik unsurların mevcut durumu araştırılmıştır. Araştırma sahası, Marmara bölgesinde yer alan ve nüfusu 15 milyonu aşan bir megapol hüviyetindeki İstanbul’a da içme ve kullanma suyu sağlaması açısından mühimdir. Araştırmaya literatür taranarak ve ilgili kaynaklara ulaşılarak başlanmıştır. Daha sonra yapılan arazi çalışmaları, DSİ 14. Bölge Müdürlüğü ve İSKİ tarafından kayıt altına alınan hidrolojik ve hidrolik verilerin temini ile çalışma sürdürülmüştür. Araştırmalar sonucunda elde edilen kaynak ve veriler doğrultusunda çalışma üç bölüm altında derlenerek birinci bölümde yeraltı suları ve kaynakları, ikinci bölümde yüzey suları ile üçüncü bölümde Karadeniz anlatılmıştır.Giriş kısmında; çalışma sahasının konumu ve genel coğrafi özellikleri verilerek fiziki coğrafya özellikleri; jeoloji, jeomorfoloji, toprak, iklim ve bitki başlıkları altında anlatılmıştır. Ardından insan ve faaliyetleri başlığı altında ise sahanın nüfus, yerleşme, tarım, hayvancılık, sanayi ve turizm gibi beşeri coğrafya konularına kısaca değinilmiştir. Çalışmanın amacı ve içeriği amaç ve kapsam, çalışma sırasında kullanılan materyaller ve izlenilen yol materyal ve yöntem başlığı altında verilmiştir. Son olarak saha ve konu hakkında yapılmış önceki çalışmalar eklenerek giriş kısmı bitirilmiştir.Birinci bölümde; sahada bulunan yeraltı suları ve kaynakları üç ayrı başlık altında irdelenmiştir. İlk olarak sahanın hidrojeolojik yapısı ortaya konularak litolojinin yeraltı suyu sızdırması ve biriktirmesi için ne kadar elverişli olduğu yorumlanmıştır. Bu doğrultuda sahada mevcut olan akifer sahaları, yeraltı suları ve kaynaklardan bahsedilmiştir.İkinci bölümde; sahada yer alan mevcut yüzey suları konu edilmiştir. İlk olarak çeşitli özellikleri verilen akarsulardan alt başlıklar halinde tek tek bahsedilmiştir. Sahada bulunan doğal göller, ardından da yapay göller başlığı altında barajlar ve göletler anlatılmış, son olarak sulak alanlar verilip bölüm sonlandırılmıştır. Çalışma sahasının Karadeniz’e kıyısı olması sebebiyle ayrı bir bölümde Karadeniz’den bahsetme ihtiyacı hissedilmiştir. Böylece üçüncü bölümde Karadeniz ele alınmış kıyı bölgesi ile Karadeniz’in çeşitli fiziki ve beşeri unsurları ayrıntılarıyla anlatılmıştır. Neticede sahanın hidrografik özellikleri ortaya konmuş ve su kaynakları bakımından ne durumda olduğu değerlendirilmiştir.

The importance of water, which is one of the basic living resources of living things, has increased day by day cause of the population increase, unconsciously consuming and changing climate conditions, such as being in jeopardy due to factors. In particular, the falling amount of fresh water per person as remaining below the world average in Turkey, a country is in this case a more substantial case. Turkey's extending in NW-SE direction towards the peninsula Fork is located in Thrace and Bulgaria border sections Yıldız (Istranca) Mountains is justified southeast overlooking the Black Sea has been identified as a field of research in this study. The present situation of hydrographic elements such as rivers, lakes, groundwaters, sources and seas in the area has been researched. The research field is important in terms of providing drinking water for İstanbul, which is located in the Marmara region and whose population is over 15 million megapol. The research was started by searching the literature and reaching the related resources. Later studies were carried out on the basis of hydrological and hydrological data recorded by DSİ 14th Regional Directorate and ISKI. As a result of the researches, in the direction of sources and data, the study was compiled under three chapters and groundwater and resources in the first section, surface waters in the second section and Black Sea in the third section.At the introduction; physical geography characteristics by giving the location and general geographical characteristics of the study area; geology, geomorphology, soil, climate and plants. Then, human and activities under the heading of the field of population, settlement, agriculture, animal husbandry, industry and tourism, such as human geography subjects are briefly mentioned. The aim and content of the study were given under the heading of material and scope, the material used during the study and the path followed. Finally, the introduction was completed by adding previous work on the field and subject.In the first chapter; underground waters and their sources in the field are examined under three separate headings. Firstly, the hydrogeological structure of the field is revealed and it is interpreted how suitable litholojine is for leaching and accumulating underground water. In this respect, the aquifer sites, underground waters and sources that are available in the area are mentioned.In the second chapter; existing surface waters in the field were discussed. Firstly, sub-headings are mentioned one by one from streams given various characteristics. The natural lakes in the sahada, followed by dams and ponds under the heading of artificial lakes, finally wetlands were given and the section was completed.Since the area of study is the coast to the Black Sea, it is felt necessary to mention the Black Sea in a separate section. Thus, in the third chapter, various physical and human elements of the Black Sea and the coastal zone in which the Black Sea is addressed are explained in detail. As a result, the hydrographic characteristics of the site were revealed and the situation of the water resources was assessed.
Keywords: Doğa tarihi; Hidrografi; Hidrografya; Hydrography; Istranca Dağları (Türkiye ve Bulgaristan); Istranca Mountains (Turkey and Bulgaria); Natural history; su kaynakları; Turkey; Türkiye; water resources; Yıldız (Istranca) Dağları; Yıldız (Istranca) Mountains; Yıldız Dağları (Türkiye ve Bulgaristan)