Günümüz Türkiye’sindeki dini akım ve cemaatlerde hızır telakkisi - Canpolat, Basri (My University, 2010)
“Günümüz Türkiye’sindeki Dini Akım ve Cemaatlerde Hızır Telakkisi” başlıklı bu tez çalışması iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü mahiyetindeki birinci bölümde, genel olarak İslam düşüncesindeki Hızır telakkisi hakkında bilgi verilmektedir. Çalışmamızın ikinci bölümünde tezimizin ana konusunu ihtiva eden “Günümüz Türkiye’sindeki Dini Akım ve Cemaatlerde Hızır Telakkisi” konusu üç alt bölümde incelenmektedir. Birinci alt bölümde, medrese ve tarikat kökenli Sünnî dini oluşumlarda Hızır telakkisinin mahiyeti incelemeye alınmaktadır. İkinci alt bölümde, Kur’an merkezli düşünen veya modern eğilimler taşıyan bazı dini çevrelerin Hızır telakkisi tespit edilmeye çalışılmaktadır. Üçüncü alt bölümde ise, gayr-i Sünnî oluşumların (Anadolu Alevilileri, Nusayriler ve Caferiler) Hızır telakkileri hakkında

malumat sunulmaktadır. ABSTRACT The thesis entited “The Idea of al-Hidir in the Religious Groups and Movements in Contemporary Turkey” consists of two main chapters. The Chapter One, which is the introductory part of the study, gives general information in regard to al-Hidir in Islamic thought. The Chapter Two handles the main theme of the thesis. In this, the subject of “the Idea of al-Hidir in the Religious Groups and Movements in Contemporary Turkey” is examined in three subsections. In the first subsection, the idea of al-Hidir in Sunni religious groups originated from madrasa and tariqa is analyzed. In the second subsection, the idea of al-Hidir in some religious circuits having modern inclinations or Qur’an-centred thinking is identified. In the third subsection, the idea of al-Hidir in non-Sunni communities (Ja’farites, Nusayrites and Anatolian Alavites) is briefly revealed.
Keywords: İslam Dini; İslam Mezhepleri; Türkiye_İslam Mezhepleri