Aile hekimlerinin elektronik sigara ile ilgili farkındalık düzeyleri, zarar algıları ve bu konuda klinik uygulamalarını etkileyen faktörler - Tanrıöver, Özlem (My University, 2016)
Aile Hekimlerinin Elektronik Sigara ile İlgili Farkındalık Düzeyleri, Zarar Algıları ve Bu Konuda Klinik Uygulamalarını Etkileyen Faktörler . ÖZET Amaç: E-sigaralar, nikotin ve genellikle diğer kimyasal maddeleri de içeren bir solüsyonu, buhar haline dönüştüren cihazlardır ve nikotin replasman tedavisi olarak görülüp, zarar azaltma düşüncesi ile ortaya çıkmıştır. Aile Hekimleri sigaranın bırakılması ve danışmanlık hizmetlerinin sunumu açısından kilit noktada yer almaktadırlar. Bu tez çalışmasının amacı AH’lerinin e-sigara ile ilgili farkındalık düzeyleri, zarar algıları ve bu konuda klinik uygulamalarını etkileyen faktörleri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı ve analitik bileşenleri olan kesitsel bir araştırmadır. İstanbul Ümraniye, Maltepe ve Kartal ilçeleri ASM’lerinde çalışan AH’leri araştırma popülasyonunu oluşturmuştur. Veriler anket yoluyla toplanmıştır. Karıştırıcılığın kontrolü için lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. p<0.05 istatistik anlamlılık sınırı olarak belirlenmiştir. Bulgular: Araştırmaya toplam 271 AH katılmış ve katılım oranı % 66,75(271/ 400) olarak bulunmuştur. Katılımcıların %49, 1’i (n=133) erkek, medyan yaş 41’dir (32-46). AH’leri arasında e-sigarayı deneyenler %6, 6 (n=18) iken, halen e-sigara kullananların oranı %1, 1’dir (n=3).Yüzde 6, 6 (n=18) AH, sigara bıraktırma amaçlı zarar azaltma düşüncesi ile hastalarına e-sigara önerdiklerini ifade etmişlerdir. E-sigaraların sigara içenlerde sigarayı bıraktırmada işe yarar olduğunu; kapalı alanlarda içilebilir olduğunu; e-sigaradan çıkan buharın güvenli olduğunu; tütün yanma ürünü içeren ürünlerden daha sağlıklı olduğunu ve hastalarına sigara bıraktırmaya yönelik uygun reçete yazdığını düşünenler arasında e-sigara önerme daha yüksek oranda ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuçlar: Aile hekimlerinin sigara bıraktırma ve elektronik sigara hakkındaki bilgileri yetersizdir. AH hastalarının bildirdikleri tütün ve e-sigara kullanımı davranışları ve ilgilerine dayalı olarak danışmanlık vermelidirler. Bunu yapabilmek için, aile hekimleri nikotin bağımlılığı ve sigara bıraktırmada yeni gelişmeler hakkında eğitilmelidir. Awareness, Perceptions and Related Factors Affecting Family Physicians’ Clinical Practices on Electronic Cigarettes 2.

Objective: E-cigarettes are devices that transform nicotine solution into vapor which appeared as nicotine replacement therapy and emerged with the idea of harm reduction. Family Physicians play a key role in terms of providing smoking cessation and counseling services. The aim of this thesis was to determine awareness, perceptions and related factors affecting family physicians’ clinical practices on e-cigarettes. Method: This was a cross-sectional study with descriptive and analytical components. The family physicians working in Istanbul Ümraniye, Maltepe and Kartal Family Health Centers’ formed the study population. Data were collected through questionnaires. In order to control confounding factors the logistic regression analysis was performed. As statistical significance limit p <0.05 was determined. Results: A total of 271 FP participated in the study. Of the participants 49.1% (n = 133) were males and the median age was 41 years (32-46). Among FPs 6, 6% have tried e-cigarettes (n = 18), and the rate of those currently using e-cigarettes is 1, 1% (n = 3). Of the FPs 6, 6% (n = 18), have stated that they have recommended e-cigarettes to their patients for smoking cessation with the idea of harm reduction. E-cigarette recommendation rates were higher and were statistically significant in family physicians who think that e-cigarettes work in smokers who want to quit smoking; e-cigarettes could be smoked in closed areas; e-cigarette vapor is safe; e-cigarettes are healthier than tobacco combustion products and family physicians who think that they write appropriate prescriptions for their patients for smoking cessation. Conclusion: Family physicians feel inadequate in their smoking cessation training and knowledge on electronic cigarettes. They should counsel patients based on their reported tobacco and their e-cigarette use behaviors and interests. In order to do this, family physicians should be trained about new developments in nicotine addiction and smoking cessation.
Keywords: Halk sağlığı