Kütüphanelerde değişim yönetimi uygulamalarının CMML ve CMML-CS ile izlenmesi: Marmara üniversitesi merkez kütüphanesi örneği - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Dünyada her alanda yaşanan gelişmeler kütüphaneleri de etkilemekte, bu etkinin neticesinde ise kütüphanelerde bir takım değişimlerin yaşandığı / yaşanması gerektiği görülmektedir. Kütüphanelerin dünyada yaşanan bu gelişmelere adapte olabilmesi için, değişim sürecini yönetmeleri ve bütün politikalarını bu değişim hareketlerine göre yönlendirmeleri gerektiği tavsiye edilmektedir. Bu nedenle ülkemizde ilk kez, kütüphaneler için değişim yönetimi modeli olan Change Management Model for Libraries (CMML) ve onu destekleyen ölçek olan Change Management Model for Libraries- Competency Scale (CMML-CS) tasarlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, bir üniversite kütüphanesi olan Marmara Üniversitesi Merkez Kütüphanesi (MÜMK)’nin, bu geçiş sürecinde değişimi nasıl yönettiğini tespit etmektir. Bu amaçla öncelikli olarak anket çalışması yapılmış, bunun sonucunda da kullanıcıların memnuniyet düzeyleri ölçülmüştür. Bu sonuca göre kütüphanenin değişimi izleme seviyesi tespit edilmiş ve eksik yönlerin giderilmesi için bir takım önerilerde bulunulmuştur.

The developments in the world in every field of study also affect libraries and, as a result, various changes are seen to be taking place or need to be taking place. In order for libraries to be able to adapt to these developments, they are advised to manage the change process and their policy should be adapted to fit these changes. With this purpose, the CMML and CMML-CS, a change management model and scale which was prepared for libraries it is the first time in our country. The aim of this study is to determine how change is managed in The Central Library of Marmara University (CLMU). For this purpose, firstly a questionnaire was carried out and as a result the level of satisfaction of the users was measured. According to levels of user satisfaction, the library’s competency to implement change was determined and various recommendations were made about how the deficiencies could be corrected.
Monitoring the change management applications in libraries with CMML and CMML-CS: A case study of the central library of Marmara university
Keywords: İş; İşletme