Türkiye’deki kooperatiflerin lojistik faaliyetleri: Nakliye kooperatiflerinin incelenmesi - Nebiler, Erkan (My University, 2010)
TÜRKİYE’DEKİ KOPERATİFLERİN LOJİSTİK FAALİYETLERİ: NAKLİYE KOOPERATİFLERİNİN İNCELENMESİ Kooperatifçilik, lojistik, taşımacılık yöntemleri, işbirliği, nakliye kooperatifleri

Bu çalışmada ekonomik bir örgütlenme olan kooperatifçiliğin lojistik faaliyetleri genel bir çerçevede değerlendirilmiştir. Tarih sahnesine insanların dayanışma ve birliktelik anlayışıyla toplumun köklerinden ortaya çıkan kooperatifçilik, zamanla kurumsal kimliğinin temelini oluşturan evrensel ilkeleri vasıtasıyla asıl gücüne ve etkinliğine kavuşmuştur. Kooperatifler kendilerine has nitelikleri olan ortaklıklardır. Ortaklık olmasına rağmen kar amacı gütmez ve ortaklarının karşılıklı yardımlaşma ve dayanışması ile en yüksek faydayı elde etmeye çalışırlar. Kooperatifler, lojistik faaliyetleri sayesinde de ürün ve hizmetlerini kooperatif ortaklarına hızlı, güvenilir ve kaliteli bir hizmet sunarlar. Bu çalışmada, kooperatifçilik akımının lojistik faaliyetleri çeşitli örnekler ile ortaya konmaya çalışılmış, kooperatiflerin lojistik faaliyetlerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Ayrıca nakliye kooperatifleri ayrıntılı biçimde sorunları ile birlikte çözüm önerileri sunularak incelenmiştir. LOGISTICS ACTIVITIES OF COOPERATIVES IN TURKEY: COOPERATIVE INVESTIGATION OF TRANSPORT Cooperatives, logistics, transportation methods, cooperation, transport co-operatives. ABSTRACT In this study, as an economic organization, the logistics activity of the cooperatives has been evaluated in a general framework. To the stage of history of human solidarity and unity emerged from the roots of society with an understanding of cooperatives, in time forming the basis of the universal principles of corporate identity through the main power and efficiency. Cooperatives have their own unique qualities that are partnerships. Although they are non-profit partnerships, its partners, with mutual assistance and solidarity, are trying to achieve the highest benefits. Cooperatives, with the logistics activities for products and services, provide quick, reliable and a quality services to its co-operative partners. In this study, co-flow of logistics activities with various examples have been tried to put forward, and the evaluation of logistics activities of cooperatives are studied. In addition, transportation cooperatives with their problems and solution suggestions to these problems are investigated in detail.
Keywords: Kooperatifçilik; Lojistik