OKUTMANLARLA ÖĞRENCİLER ARASINDA YAŞANAN ÖĞRENCİ ZORBALIĞININ OKUTMANLARIN ALGILARINA GÖRE İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
İngilizce okutmanlarıyla üniversite öğrencileri arasında yaşanan öğrenci zorbalığının okutmanların algılarına göre incelendiğibu çalışmada, geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme soruları İstanbul ilinde bulunan bir devlet üniversitesinde çalışmaktaolan 15 İngilizce okutmanına yöneltilmiştir. Araştırma bulgularına göre, okutmanlar en çok öğrenciler tarafından sözlü zorbalıkdavranışına maruz kalmakta, genellikle bu davranış okutmana karşı tek bir öğrenci tarafından sergilenmekte ve nispeten kolaybir şekilde sonlandırılabilmekte ancak sınıf dinamiği dolayısıyla bazen öğrenci grubunun zorbalığına maruz kalmakta ve budurumu sonlandırma sürecinde çaresiz kalabilmektedir. Okutmanlar, kendilerini sınıf içinde zor duruma düşüren ve dersinişleyişini bölmeye yönelik davranışları zorbalık olarak algılamakta ve öğrencinin niyetinin belirleyici bir faktör olduğunainanmaktadırlar. Okutmanlar zorbalık davranışlarına maruz kaldıklarında; motivasyonları, mesleki özgüvenleri, işperformansları, iş tatminleri düşmektedir. Öğrencilerle sınıf içi diyalogları zayıflamakta, gerginlik ve stres düzeyleriartmaktadır. Okutmanlar zorbalık davranışına uğramalarını mümkün kılan üç temel sebebin; sınıf içi dinamikleri, yaşları vesınıf paylaştıkları diğer okutmanların tavrı olarak belirtmekte ve kurumsal olarak desteklenmedikleri zaman zorbalıkdavranışına daha açık bir hale geldiklerini düşünmektedirler.

In this study, students' bullying among university students and university students were examined according to their perceptions, and semi-structured interview questions developed to investigate the perceptions of English instructors about being exposed to bullying by the students were directed to 15 English lecturers working in a state university in Istanbul. According to the findings of the study, the instructors are subjected to verbal bullying behavior mostly by the students and this behavior is exhibited by a single student against the instructor and can be terminated in a relatively easy way. Teachers perceive the behavior of the course as bullying, and believe that the student's intent is a decisive factor. When teachers are subject to bullying, their motivation, professional self-confidence, job performance and job satisfaction decrease. Classroom dialogue with students is weakening and tension and stress levels are increasing. There are three main reasons why instructors can be bullied: class dynamics, age and class as the attitude of other instructors they share.
AN INVESTIGATION OF STUDENT BULLYING TOWARDS ENGLISH INSTRUCTORS ON THE BASIS OF THE INSTRUCTORS’ PERCEPTIONS
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları