Doğrudan yabancı sermaye yatırımları ve Moğolistan - Suren, Altankhuyag (My University, 2015)
DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI VE MOĞOLİSTAN Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının gelişmekte olan ülkelere ekonomik kalkınma yolunda büyük fırsatlar sunmaktadır. Bu fırsatlardan öne sürülenler arasında, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının beşeri sermaye oluşumuna katkı sağlayacağı, teknoloji transferi yaparak teknoloji düzeyini arttıracağı, yerli yatırımı uyaracağı ve küresel pazarlara erişim olanağı sağlayacağı gelmektedir. Moğolistan’ı hızla büyüyen, doğal kaynak zengini ve gelişmekte olan bir ülkedir. Moğolistan ekonomisi serbestleştikten sonra yabancı firmalara özel teşvikler verilerek yabancı sermayeyi çekmek için aktif çaba göstermiştir. Bu çabalar sonuç vermiştir ve ülkeye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımları artmıştır. Bu çalışmanın amacı, Moğolistan’da doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının gelişimini incelenmiştir.

FOREIGN DIRECT INVESTMENT AND MONGOLIA Foreign direct investment (FDI) plays a significant role in accelerating economic growth in developing countries. It is frequently argued that FDI can significantly enhance the economic growth of host countries by contributing to the human capital formation, technology transfer, inducing the domestic investment, and by improving access to the global markets. Mongolia is one of the world’s fastest growing economies, holding a massive wealth of mineral resources. The government of Mongolia has promoted FDI in all sector, after gaining independency in 1990. As a result of creating a reasonable investment environment, FDI in Mongolia has increased. The aim of this study was to investigate FDI in the Mongolia.
Keywords: Yabancı sermaye