Fransa ve İspanya’nın dış politikalarının Avrupalılaşması : Fas örneği - Yıldız, Mustafa (My University, 2022)
Bu çalışma, Avrupa Birliği’nin Fas politikasını şekillendirirken Fransa ve İspanya gibi bu ülkeyle kolonyal geçmişi olan iki üye ülkenin kendi ulusal çıkarlarını hangi derecede Avrupalılaştırdıklarını ve Avrupalılaşma sürecini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, AB’nin Fas’a yönelik geliştirdiği politikalarda neokolonyal eğilimler bulunduğunu savunmaktadır. AB, çıkarlarını korumak ve politikalarını ilerletmek amacıyla normatiflik iddiasıyla Fas’a yönelik tavrını belirlemektedir. Ancak bu politikalar geliştirilirken Fas’a yeterince söz hakkı sunulmadan, önceden tanımlanmış AB kural ve uygulamalarını kademeli olarak kabul etmesi beklenmektedir. Bu çalışma, AB’nin Fas’a yönelik uygulamalarını oluştururken Fransa ve İspanya’nın rolü üzerinde durmaktadır. Birliğin Fas ile ilişkilerinde bu ülkeyle kolonyal geçmişi olan iki üye ülkesi Fransa ve İspanya’nın politikalarının Avrupalılaştığı ve Avrupa Birliği düzeyine taşınan bu politikaların kolonyal mantığın devamı olarak okunabileceği savunulmaktadır. Bu anlamda, tezin vardığı sonuç, postkolonyal dönemde seçici bir şekilde uygulanan normatiflik iddiasındaki politikaların neokolonyal eğilimler taşıdığı ve AB’nin normatif kimliğinin yeniden üretilmesine neden olduğudur.

This study aims to analyze the degree to which France and Spain, the two member states that have a colonial past with Morocco, have Europeanized their national interests while shaping the European Union’s policy on Morocco. It argues that there are neocolonial tendencies in the policies developed by the EU towards Morocco. In order to protect its interests and advance its policies, the EU determines its attitude towards Morocco under the claim of normativity. However, while these policies are being developed, it is expected that Morocco will gradually adopt pre-defined EU rules and practices without being given enough voice. This study focuses on the role of France and Spain in formulating the EU's practices regarding Morocco. The thesis argues that the policies of France and Spain, the two member countries of which have a colonial past with this country, have Europeanized and their policies by uploading them to the European Union level, and this can be read as a continuation of the colonial logic. In this respect, the conclusion of the thesis is that the policies claiming normativity, which are applied selectively in the post-colonial period, have neocolonial tendencies and cause the reproduction of the normative identity of the EU.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupalılaşma; Dış ilişkiler; European Union; Europeanization; Fas; Foreign relations; France; Fransa; İspanya; Morocco; Neocolonialism; Neokolonyalizm; Normatiflik European Union; Normativity; Spain