Türkiye’de toplumsal yapının dönüşümü ve boşanmaların kadın emeğine etkisi - İnci, Güler Ceren (My University, 2015)
TÜRKİYE’DE SOSYAL YAPIDAKİ DÖNÜŞÜM VE BOŞANMANIN ÇALIŞAN KADIN EMEĞİNE ETKİSİ Türkiye’de kadın algısı birçok ülkede olduğu gibi, “eş ve anne” olma üzerinden yürütülen bir toplumsal cinsiyet politikasıyla ataerkil sisteme hizmet etmektedir. Biyolojik cinsiyet kavramının ötesinde, içine doğulan toplumun aşılamalarıyla öğretilen “kadın olma algısı” ortaya çıkmaktadır. Kadının yeri aileyken ancak evlilikle statü ve kimlik kazanabilmektedir. Bu sistemde ise çalışan kadın olmak, asli görevi sayılan ev işleriyle, gelir getirici emeğini birlikte kapsamaktadır. Araştırmalara göre kadına şiddet ve öldürülme korkusu, kadınların boşanma isteğinin sebeplerinden sadece ikisini oluşturmaktadır. Kadın olmanın yeterince zor olduğu bu toplum düzeninde, çalışan ve boşanmış bir kadın olmanın yükü daha fazladır. Tek ebeveyn olma, toplum baskısı, sosyal psikolojik sorunlar, ekonomik sorunlar boşanmış kadınların yaşam zorluğu sorununu ortaya çıkarmıştır. alışan Kadın, Toplumsal Cinsiyet, Türkiye’de Kadın Algısı, Boşanma ve Kadın Emeği

THE TRANSFORMATİON OF THE SOCİAL STRUCTURE AND THE EFFECTS OF DİVORCES ON WOMEN’S LABOR İN TURKEY As in many countries, in Turkey perception of women is served to patriarchal system as the role of women. There is a “feminity” given by public beyond biological gender. Women can have personality in family as wife. In this system, being a working consist of house work women’ main job, also their effort, given them money. According to some researches, increasing women violence and murder of women are the just reason of women’ divorce. In this Public, which is too difficult to be a woman, it’s more difficult to be a divorced and working woman. Being an alone parent, social influence, social psychological problems, economic problems are found out divorced women difficulties. Working Women, Social Gender, Turkey’s Perception of Women, Divorce and Women’s Labor
Keywords: Boşanma; Çalışma Ekonomisi; Erkek-Kadın İlişkileri; Türkiye