Görsel malzemenin din öğretiminde kullanımı - Çevik, İsmail (My University, 2004)
Soyadı : İsmail Çevik lahiyat Prof. Dr. Faruk Bayraktar Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Eylül 2004 rsel Unsurlar, Dini Eğitim

GÖRSEL MALZEMENİN DİN ÖĞRETİMİNDE KULLANIMI Daima öğrenen ve öğretenlerin bulunduğu bir dünyada, en önemli hayatsal faaliyetlerden biri de öğretme-öğrenme etkinlikleridir. En fazla bilgiyi, öğrenciyi sıkmadan, en kolay ve kalıcı şekilde öğretebilmek, eğitim-öğretimin temel felsefesinin özetidir. Bu çalışmada amaç, eldeki tüm imkanları kullanarak, öğrencilere doğru yönden yaklaşarak, somut ve olumlu sonuçlar elde edebilmektir. Gelişen teknoloji ile değişen hayat şartları, öğrencilerimizin öğrenmeye olan ilgilerini de değiştirmiştir. Artık çocuklarımızın büyük bir kısmı, klasik yöntemler kullanılarak yapılmak istenen eğitim-öğretimden memnun değildir ve ilgi de duymamaktadır. Teknolojideki hızlı ilerleme, görsel malzemeyi hayatımızın bir parçası haline getirmiştir. Gelişen yeni nesiller, başta bilgisayar ve televizyon olmak üzere, teknolojinin sunduğu imkanlardan çok küçük yaşlardan itibaren yararlanmaktadırlar. Eğitimin diğer alanlarında olduğu gibi, Din Eğitimi alanında da, eski zamanların eğitim-öğretim yöntemleri ile çocuklarımıza bir şey öğretebilmek oldukça güçleşmiştir. Bu nedenle, en gelişmiş teknoloji ile üretilen görsel anlatım yöntemlerini kullanarak, yeni nesillerin hoşlandığı dilden konuşarak, çocuklarımızı eğitmek ve hayata hazırlamak ihmal edilmemesi gereken bir zorunluluktur. Ayrıca, Din Eğitimi'nde görsel unsurların kullanılması, öğretimin daha etkili olmasını sağlamış, uzmanların anlatmakta zorlandıkları bazı konuların öğrenciye verilebilmesini kolaylaştırmıştır. Name and Surname: İsmail Çevik Field: Theology Program: Religious Education Supervisor: Professor Faruk Bayraktar Degree and Date Received: Master - September, 2004 Key Words: Visual Material, Religious Education ABSTRACT THE USE OF VISUAL MATERIAL IN RELIGIOUS EDUCATION In the world of teachers and students, teaching and learning are among the essential activities. The ultimate purpose behind the philosophy of education is to be able to give more information to students with pleasure, not with inconvenience, and with long-lasting effects. In such an activity, the aim is to obtain positive and concrete results by using all kinds of means and by a sound approach to students. High technology and new living conditions changed the interest of students towards learning. Majority of children are not happy with education based on old methods. The rapid progress in technology made visual material a part of our life. New generations begin using the opportunities provided by technological progress, such as computers and television, from very early times of their life. Just as in any other area of education, in the area of religious education, it is very difficult to provide successful education to children by using methods of education inherited from earlier generations. Consequently, it is necessary that in modern times education must include the use of methods based on visual communication, must develop new ways to communicate with new generations. The use of visual material in religious education has so far proved to be very successful and very helpful in explaining difficult issues.
Keywords: Din ve laiklik; Eğitim; Eğitim, Din; Okullar ve din