Artificial intelligence based risk analsis in project management - Tuncer, Yasemin (My University, 2024)
Proje yönetimi alanında kaynakların etkin yönetimi ve projelerin başarılı bir şekilde yürütülmesi büyük önem taşımaktadır. Bu alan yıllar içinde önemli ilerlemelere tanık oldu ve yapay zekânın (AI) entegrasyonu oyunun kurallarını değiştirecek şekilde ortaya çıktı. Bu tez, proje yönetimi ile yapay zekânın kesişimini araştırıyor ve özellikle karar verme süreçlerini iyileştirmeye yönelik bir araç olarak yapay zekâ tabanlı risk analizine odaklanıyor. Proje yönetimi, proje planlama, zamanlama, bütçeleme ve risk yönetimi gibi sayısız bileşeni kapsar. Bu temel ilkelerin kapsamlı bir şekilde anlaşılması, yapay zekâ tabanlı araç ve tekniklerin verimli bir şekilde birleştirilmesi için gereklidir. Bu nedenle, bu tezin önemli bir kısmı proje yönetiminin temel yönlerini tartışmaya ayrılmıştır. Yapay zekânın ortaya çıkışı, çeşitli endüstrilerde yeni bir olasılıklar çağını başlattı. Yapay zekâ, makine öğrenimini, derin öğrenmeyi, doğal dil işlemeyi ve daha fazlasını kapsayan bir şemsiye terimdir. Çok büyük miktarda verinin yönlendirdiği bu teknolojiler, bilgisayarların genellikle insan zekâsı gerektiren görevleri yerine getirmesine olanak tanıyor. Bu nedenle, temel yapay zekâ kavramlarının ve metodolojilerinin ayrıntılı bir şekilde incelenmesi bu tezin ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır. Bölüm 5'te yapay zekânın proje yönetiminde uygulanması incelenerek konunun özüne iniliyor. Bu bölümde yapay zekânın proje planlamasında, risk değerlendirmesinde ve karar vermede nasıl devrim yaratabileceği vurgulanıyor. Yapay zekânın entegrasyonuyla proje yöneticileri, riskleri proaktif bir şekilde belirlemek, değerlendirmek ve azaltmak için veri analitiğinin, tahmine dayalı modellemenin ve makine öğrenimi algoritmalarının gücünden yararlanabilir. Bu tezin amacı, yapay zeka tekniklerinden yararlanarak proje yönetiminde risk analizi için kavramsal bir çerçeve geliştirmektir. Proje yönetiminde önemli rol oynayan riskler belirlenmiş ve ISM ve MICMAC analizleri yardımıyla önemleri ortaya konulmuştur. ISM ve MICMAC analizleri için gereken adımlar MATLAB'da kodlanarak otomatik hale getirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, proje yöneticilerinin projeleri için uygun adımları atmalarına ve doğru kararlar vermelerine yardımcı olacaktır. Sonuç olarak bu tez, köklü proje yönetimi alanı ile gelişen yapay zeka dünyası arasında bir köprü görevi görmektedir. Proje yönetiminin temel ilkelerini ve yapay zekanın temel kavramlarını açıklayarak, bunların sinerjisinin araştırılmasına zemin hazırlıyor. Tez, yapay zekanın proje yönetiminde, özellikle risk analizi ve karar verme alanında dönüştürücü potansiyelini vurguluyor. Kuruluşlar verimlilik, bilinçli stratejiler ve başarılı proje yürütme için çabalarken, yapay zekanın proje yönetimi uygulamalarıyla birleştirilmesi ileriye yönelik umut verici bir yol olacağa benziyor. Bu araştırma, bu sinerjiye katkıda bulunmayı ve daha verimli, bilgili ve risk bilincine sahip proje yönetimi uygulamalarına olanak sağlamayı amaçlamaktadır.

Effective management of resources and successful execution of projects are of great importance in the field of project management. This field has witnessed significant advancements over the years, with the integration of artificial intelligence (AI) emerging as a game-changer. This thesis explores the intersection of project management and AI, focusing particularly on AI-based risk analysis as a tool to improve decision-making processes. Project management encompasses numerous components such as project planning, scheduling, budgeting, and risk management. A comprehensive understanding of these fundamental principles is necessary for the efficient integration of AI-based tools and techniques. Therefore, a significant portion of this thesis is dedicated to discussing the core aspects of project management. The emergence of AI has ushered in a new era of possibilities across various industries. AI is an umbrella term encompassing machine learning, deep learning, natural language processing, and more. Driven by vast amounts of data, these technologies enable computers to perform tasks that typically require human intelligence. Thus, a detailed examination of fundamental AI concepts and methodologies is an integral part of this thesis. Chapter 5 delves into the application of AI in project management, getting to the heart of the matter. This chapter emphasizes how AI can revolutionize project planning, risk assessment, and decision-making. With the integration of AI, project managers can leverage the power of data analytics, predictive modeling, and machine learning algorithms to proactively identify, evaluate, and mitigate risks. The aim of this thesis is to develop a conceptual framework for risk analysis in project management with the help of AI techniques. The risks that play a vital role in project management have been identified, and their importance has been established with the help of ISM and MICMAC analyses. The steps required for ISM and MICMAC analyses have been automated by coding in MATLAB. The results will assist project managers in taking appropriate steps and making the right decisions for their projects. In conclusion, this thesis serves as a bridge between the established field of project management and the evolving world of AI. By elucidating the fundamental principles of project management and core concepts of AI, it lays the groundwork for exploring their synergy. The thesis highlights the transformative potential of AI in project management, particularly in risk analysis and decision-making. As organizations strive for efficiency, informed strategies, and successful project execution, the integration of AI with project management practices promises a promising path forward. This research aims to contribute to this synergy, enabling more efficient, informed, and risk-aware project management practices.
Proje yönetiminde yapay zekâ tabanlı risk analizi
Keywords: Artificial intelligence; Proje yönetimi; Project management; Risk Analizi Project Management; Risk Analysis; Yapay zeka