Bahreyn’de kıyı bankacılığı ve bölge ekonomilerine katkısı - Subaşı, Emin (My University, 2007)
Bahreyn’de Kıyı Bankacılığı ve Bölge Ekonomilerine Katkısı Kıyı bankacılığı olgusu bütünleşmiş bir para ve sermaye sistemi olarak tanımlanan Euro pazarların doğuş ve gelişimi ile yakından ilgilidir. Bu tür bir bankacılık, zamanla kendine has bazı uygulamalar getirerek özgün bir hale gelmiş ve nihai olarak da, 1973 yılında çıkan petrol krizi neticesi Arap ülkelerinin biriken petrodolarlarını yeniden dolaşıma sokmalarıyla uluslararası finans piyasalarında önemli bir yer almıştır. Ülke dışından sağlanan fonların yine ülke dışında kullandırılmasını amaçlayan kıyı bankalarının temel özelliği, gerçekleştirdikleri işlemlerde maliyet arttırıcı resmi düzenlemelerin asgariye indirilmiş olması ve önemli vergisel avantajlar sunmalarıdır. Kıyı bankaları, sahip oldukları özellikler ile ülkeye dolaylı ve dolaysız katkılar sağlayabildikleri gibi, esnek denetim ve gizlilik ilkeleri uyarınca bir takım sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Bahreyn’de kıyı bankacılığı Beyrut’taki karışıklıklar yüzünden yeni bir merkez aranması ile gündeme gelmiş ve bu fırsat çok kısa bir zamanda çok iyi bir şekilde değerlendirilmiştir. Zaten böyle küçük ve yeterli doğal kaynaklara sahip olmayan bir ülke için ekonomisini canlandıracak, gelişmesini sağlayacak böyle bir sektörün ülkesine gelmesini sağlamak önemli bir hamleydi. Dünyanın sayılı Ortadoğu’nun ise en önemli finansal merkezlerinden biri haline gelmeyi başaran Bahreyn, bu sayede çok kısa zamanda sosyal ve ekonomik açıdan büyük gelişmeler kaydetmiştir.

Offshore Banking in Bahrain and Its Help to Region Economies Euro, a system of fiscal capital, whose offshore banking fact is closely related, is concerned about the way that markets appear and develop. This kind of banking got its original form using some specific applications over a period of time and finally received importance on international finance markets when Arabic countries launched petrodollars as a result of the 1973 oil crisis. Offshore banks that aim spending external sources of finance outside minimize formal arrangement process that comes with an increase of cost in operations. This is the basic character of offshore banking. Offshore banks provide benefits to the state either directly or indirectly by using properties they have. Offshore banking came up in Bahrain when a new centre was being searched for because of chaos in Beirut, and this was a good chance to make use of in a short time. It was an important step for a country, which was small and had not got enough natural sources to provide. Bahrain, which succeeded to be one of the important financial centres in Middle East and also one of the few financial centres in the world, appreciated this social and economical progress.
Keywords: Kıyı Bankacılığı; Ortadoğu_Ekonomi