1991 körfez savaşı dönemi İsrail ve İran’ın dış politikaları - Özcan, Dilek (My University, 2007)
İsrail ve İran, 1991 Körfez Savaşı döneminde Ortadoğu’da savaşın sebepleri ve sonuçlarını etkileyen güçlü aktörler arasında yer almıştır. 1991 Körfez Savaşı öncesinde SSCB’nin çöküşü dünya düzenini değiştirmiştir. Uluslararası ilişkilerin yeni koşulları bu iki devletin ulusal güvenlik ve dış politika karar alma sürecini belirlemiştir. ABD, Ortadoğu’da İsrail ve diğer devletler arasında başat rol oynamaya başlamıştır. İsrail ve İran’ın bölgesel rekabetini etkileyen terörizm ve nükleer teknoloji, 1990’lı yıllarda dış politika ve uluslararası ilişkilerin önemli bir unsuru olmuştur.

Israel and Iran took place among powerful actors which influenced the reasons and results of the war during 1991 Gulf War in the Middle East. The collapse of the USSR changed the world order before the 1991 Gulf War. New terms of international relations determined the national security, and the process of foreign policy decision-making of these States during the war. The USA began to play a major role between Israel and other states in the Middle East. Terrorism and nuclear technology became the important part of foreign policy and international relations affecting the regional competition between Israel and Iran in 1990s.
Keywords: İsrail_Dış İlişkiler_İran; İsrail_Uluslararası İlişkiler_İran; Ortadoğu_Siyaset ve Yönetim_Tarih; Savaşlar_Körfez Savaşı