Resmi ve özel ilköğretim okullarının anasınıfı ve birinci sınıflar açısından fizilsel ortamlarının incelenmesi ve karşılaştırılması - Yılmazer, Nimet Şebnem (My University, 2003)
Okul öncesi eğitim ile ilköğretimin birbirlerini tamamlayıcı nitelikte olmasının gerekliliği ve bu dönemlerde okullardaki eğitim kalitesinin, nitelikli ve iyi donatılmış eğitim ortamlarıyla geliştirilebileceği görüşünden hareket ederek ilköğretim kurumları ve bu kurumlardaki anasınıfları ile birinci sınıfların fiziksel ortamlarının araştırılması için bir çalışmanın yapılması gereksinimi bu araştırmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Buna bağlı olarak araştırmanın temel problemini Resmi ve Özel İlköğretim Okullarının Anasınıfı ve Birinci Sınıflar Açısından Fiziksel Ortamlarının İncelenmesi ve Karşılaştırılması oluşturmaktadır. Bu araştırma, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel ve resmi ilköğretim okulları ve bu kurumlardaki anasınıfları ve birinci sınıfların fiziksel ortamlarının incelenmesi ve karşılaştırılması amacıyla planlanmıştır. Tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilen araştırmanın evrenini İstanbul ilindeki resmi ve özel ilköğretim kurumları ile bu okullardaki anasınıfları ve birinci sınıflar oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise; İstanbul ili Bakırköy, Bayrampaşa, Beşiktaş, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sarıyer, Sultanbeyli, Ümraniye, Üsküdar ilçelerinde bulunan 66 özel ve 400 resmi ilköğretim kurumu ve bu kurumlardaki anasınıfları ile birinci sınıflar oluşturmaktadır. Araştırmada, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel ilköğretim kurumlarının anasınıfları ve birinci sınıflarının fiziksel ortamlarıyla ilgili mevcut durumu tespit etmek amacıyla, araştırmacı tarafından oluşturulan ve 74 soruyu içeren Fiziki Ortam Gözlem Formu kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin çözümlenmesinde SPSS paket kullanılarak frekans ve yüzde dağılımına bakılmıştır. Ayrıca özel ve resmi ilköğretim okulları arasındaki fiziki özelliklerin manidarlığını (farkın önemini) sınamak için İlişkisiz Grup t Testi ve Kaykare testleri yapılarak ilişkiler arasındaki anlamlılığa bakılmıştır. Araştırmada çalışma için seçilen resmi ve özel ilköğretim okullarında en büyük tehlike okula giriş-çıkışların yoğun trafiğe açık olması, bulunmaması gereken tesislerden en çok kahvehanenin varlığı tespit edilmiştir. Giriş-çıkışlarının denetimi resmi ilköğretim okullarının çoğunluğunda öğretmenlere, özel ilköğretim okullarının ise %100'ünde güvenlik elamanına bırakılmıştır. Okulların kat sayısı incelendiğinde çalışma için seçilen resmi ve özel ilköğretim okullarının çoğunluğu dört katlıdır. Resmi ilköğretim okullarının büyük bir çoğunluğunda yangın merdivenlerinin olmadığını, olanların ise çocukların kullanımına uygun olmadığını göstermektedir. Koruma kapaklarının olmaması ve prizlerin çocukların kolay uzanabilecekleri yerlerde yapılması çocukların tehlikeler yaşamasına neden olabilmektedir. Çalışma için seçilen resmi ilköğretim okullarının % 85,25'inde asansörün olmadığı için özürlü çocukların kullanımına uygun olmadığı, özel ilköğretim okullarının ise %65,15'inde tekerlekli sandalye yolu olmadığı için özürlü çocukların kullanımına uygun olmadığı görülmektedir. Resmi ilköğretim okulları incelendiğinde sağlık odası, müze, atölye ve kapalı oyun salonlarının okulların çoğunluğunda olmadığı görülmektedir. Resmi okullara bakıldığında okulların çoğunluğunda sağlık personelinin bulunmadığı görülmektedir. Resmi ilköğretim okullarının sadece % 34,50'sinde okulun bahçesinde anasınıfları için ayrılmış bir alan bulunmaktadır. Resmi ve özel okulların büyük çoğunluğunda birinci sınıfların okulun bahçesini ilköğretimin diğer kademeleriyle birlikte kullandığı ve uygun hava koşulları olmadığı zamanlarda da çocukların rahatlıkla bu ihtiyaçlarını karşılayacakları kapalı oyun alanlarının her okulda olmadığı görülmektedir. Hem resmi hem de özel ilköğretim okullarında birinci sınıflarda çocukların Arka Arkaya Sıralanmış düzen şeklinde oturtuldukları ve anasınıflarının etkinlik köşeleri oluşturulurken köşe çeşitliliğine dikkat edilmediği görülmektedir. The beginning point of this research is the need for a study concerning the physical environments of the 1st grade classes of the primary schools and the kindergarten in the primary and secondary schools by considering that the pre-school education and the primary school education should of quality to complement each other and that the education quality can be improved by qualified and well equipped educational environment. Accordingly, the main problem of the research is Observation and Comparison of the physical environments of the kindergarten and 1st grade classes of the private and public primary school. This research has been planned to observe and to compare the physical environments of the 1st grade classes and kindergarten of the public and private primary schools affiliated with the Ministry of Public Education. The basis of this research realized by scanning method consists of the public and private primary schools in Istanbul City and their kindergarten and 1st grade classes. The study took for example 66 private and 400 public primary schools and the kindergarten and 1st grade classes in Bakırköy, Bayrampaşa, Beşiktaş, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sarıyer, Sultanbeyli, Ümraniye, Üsküdar Districts in Istanbul. A Physical Environment Observation Form consisting of 74 questions and prepared by the researcher to determine the current situation of the physical environment of the kindergarten and the 1st grade classes of the public and private primary schools affiliated with Ministry of Public Education. The frequency and the percentage distribution were considered by using SPSS packet program to analyze the data collected during the research. The meaning between the relations was also analyzed by Test of Group without any relation and Kaykare test to see the significance (importance of the difference) of the physical characteristics between the private and public primary schools. The biggest danger observed in the public and private primary schools chosen for the research is that the entry-exit ways of the schools being open to the traffic and that they are surrounded by the coffee houses that should especially not be around the schools. The inspection of the entry-exit was assigned to the teachers generally in the public schools and to the safety guards for 100% the private schools. When the coefficient of the private primary schools. When the coefficient of the schools, most of the chosen public and private primary school buildings consist of four floors. Most of the public primary schools do not have a fire escape and in those that have it, the fire escape is not convenient for the use of children. The children live with dangers as there are no protection lids and the sockets are placed on walls in reach of children. There is not a lift in 85.25% of the public schools observed for the research and these lifts are not convenient for the disabled children and the 65.15% of the private schools do not have a wheelchair and they are not convenient for disabled children. Most of the public primary schools do not have health care room, museum, workshop and indoor playgrounds. There are no health care personnel in most of the public schools. Only 35.40 % of the public primary schools have a separate ground in the garden. In most of the public and private schools, 1st grade children share the school garden with the other classes' students and there is not indoor space for children to play during the bad weather conditions. The children sit one after the other in the 1st grade classes in both public and private schools and the variety is not considered when creating activity corners in kindergartens.
Keywords: Eğitim