Din eğitimi açısından “bağlanma” kavrayışı - Arslanoğlu, Esin (My University, 2013)
lanma, Din Eğitimi, Anlamlandırma ÖZET DİN EĞİTİMİ AÇISINDAN “BAĞLANMA” KAVRAYIŞI Bağlanma kavrayışı, arayışta olan insanın diğer insanlarla ya da canlılarla ilişkilerinde, gerçekleştirmek istediği bir idealde, bir sanatsal tecrübede ya da herhangi başka bir şekilde anlam’a dokunma imkânı sunan bir zincir olarak düşünülmelidir. Varlığını idame ettiği serüvende, insanın bütün bağlılıkları anlamlandırma çabasında ehemmiyet taşımaktadır. Bu çalışmada, tüm bu müstakil bağlanmalarının yanında, insanın dinî ve manevî yönelimleri ile aşkın olana bağlılığının da zincirin önemli bir parçası olduğu fikri vurgulanmıştır. Çalışmamızda, dinin anlamlı bir bağlanma ilişkisi olduğu temel argümanından hareketle, İslam düşünce geleneğinden ve Batı düşüncesinden bazı bağlanma yaklaşımlarına değinilmiştir. Bu yaklaşımlar bağlamında ilişkililik fikri taşıyan bazı kavramlara işaret edilmiştir. İlişki kurma, yönelme, katılma, tecrübe etme, yorumlama, yaklaşma…gibi farklı tarzlar içinde bağlanarak anlamlandıran bireyin bu çabasında yardımcı bir alan olarak Din Eğitiminin, insanın din ile ilişkisini bir bağlanma ilişkisi olarak ele almasının ve bağlanma kavrayışına özellikle eğilmesinin gerekliliğine dikkat çekilmiştir.

COMPREHENSION OF “AFFECTION” IN TERMS OF RELIGION EDUCATION Understanding of affection must be thought as a chain which offers opportunity to touch the meaning of people, who are seeking, with other living beings,an ambition that they have tried to reach,an art expreience or in other terms. The endeavour of to make meaningful all the affections has a place in the adventure that they have been living. In this study, beside all of these autonomous affections, both religion and spiritual tendency of people and affection to god has been emphasised as an important part of the chain. In our study,from the point of religion has a meaningful affection relation, some affection approachments from Islam thought traditions and thoughts from west are mentioned.Some notions are pointed in terms of these approachments that have relations. In the struggle of a person who has connected with different ways such as having a relationship, inclining, joining, experiencing, rendition, approachment; the religion education as a subsidiary field is emphasised as a necessary item while explaining the affection between people and religion. Affection, Religion Education, Interpretation
Keywords: Din; Din Eğitimi; Din Felsefesi; Öğrenim ve Öğretim