19-24 yaş arası kadın sporcularda frontal ve sagital planda kombine egzersizlerin koşu performansına etkisinin incelenmesi - Kızıltaş, Gülşah (My University, 2021)
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, 19-24 yaş arası kadın sporcularda yaygın olarak kullanılan sagital düzlem pliometrik egzersizlerini frontal düzlem pliometrik egzersizleri ile kombine ederek koşu performansına etkisini incelemektir. YÖNTEM: Çalışmaya, 19-24 yaş arası farklı branşlardan (atletizm, uzun mesafe, basketbol, voleybol) toplam 16 kadın sporcu dahil edilmiştir (vücut ağırlığı: 57±0.07; boy: 161.7±6.71; antrenman yaşı: 6.83±2.64). Katılımcıların, 60 m koşu performansları, fonksiyonel hareket açıklığı değerlendirilmiştir. Koşu performansı, ayakkabı içerisine F-Scan Mobile (Tekscan Inc, Boston, ABD) kuvvet/ bası sensörleri yerleştirilerek ölçülmüş, yer tepki kuvvetleri, adım uzulukları, adım sıklıkları, koşu süresi, zirve yer tepki kuvveti incelenmiştir. BULGULAR: FSAG’da ki sporcuların koşu sürelerinin 9.73±0.38 sn, zirve zemin basıları 1020.83±281.06 ve adım sıklıklarında 6.28±0.28 anlamlı farklar bulunmuştur (p<0.05). FSAG ve SAG daki pliometrik egzersizlerin etkisine bakıldığında, ön test-son testte her iki gruptaki gelişimde anlamlı fark bulmamıştır(p>0.05). Çalışmadan elde edilen bulgular sonucunda FSAG nun yaygın olarak kullanılan SAG egzersizleriyle benzer etkiler gösterdiği, FSAG grubunun koşu süratine ve adım sıklığında iyileşmeler sağladığı bulunmuştur. SONUÇ: Çalışmaya katılan sporcularda sürat koşusu sırasındaki adım sıklıkları, koşu süratleri, yer tepki kuvvetleri, zirve zemin temas süreleri incelenmiştir. Birçok branşın performansında değerli olan kısa mesafe koşularında yapılan kinetik ve kinematik incelemeler, sporcuların koşu hızlarının arttırılması için düzenlenecek antrenman programlarına ışık tutacaktır.

INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF FRONTAL AND SAGITAL PLANE COMBINED EXERCISE ON SPEED PERFORMANCE IN WOMEN AGED 19-24. Student is Name: Gülşah KIZILTAŞ Supervisor Name: Prof.Dr. Nusret RAMAZANOĞLU Department: Physical Education and Sports Department OBJECTIVE: The aim of this study is to examine the effects of sagittal plane plyometric exercises, which are commonly used in female athletes aged 19-24, on running performance by combining them with frontal plane plyometric exercises. METHODS: A total of 16 female athletes aged 19-24 from different branches (athletics, long distance, basketball, volleyball) were included in the study (body weight: 57±0.07; height: 161.7±6.71; training age: 6.83±2.64). The 60 m running performance and functional range of motion of the participants were evaluated. Running performance was measured by placing F-Scan Mobile (Tekscan Inc, Boston, USA) force/ pressure sensors inside the shoes, ground reaction forces, step lengths, step frequencies, running time, peak ground reaction force were examined. RESULTS: Significant differences were found in FSAG athletes' running times of 9.73±0.38 seconds, peak ground pressures of 1020.83±281.06 and step frequencies of 6.28±0.28 (p<0.05). Considering the effect of plyometric exercises in FSAG and SAG, no significant difference was found in the development of both groups in the pretest-posttest (p>0.05). As a result of the findings obtained from the study, it was found that FSAG had similar effects with the commonly used SAG exercises, and that the FSAG group provided improvements in running speed and step frequency. CONCLUSION: The step frequencies, running speeds, ground reaction forces, and peak ground contact times during sprint running were investigated in the athletes participating in the study. Kinetic and kinematic analyzes of short distance running, which are valuable in the performance of many branches, will shed light on the training programs to be organized to increase the running speed of the athletes.
Investigation of the effects of frontal and sagital plane combined exercise on speed performance in women aged 19-24
Keywords: Beden eğitimi ve antrenman; Egzersiz; Exercise; Ground reaction force; Kadın sporcular; Koşu performansı; Physical education and training; Pliometrik antrenman; Plyometric training; Spor; Sports; Sprint; Sprint performance; Sürat; Women athletes; Yer tepki kuvveti