Türkiye ve Batı Afrika ülkeleri arasındaki ikili ilişkiler : Fransız eski sömürgelerine yeni yaklaşımda medyanın rolü - Ouedraogo, Noufou (My University, 2025)
Bu araştırma, Türkiye ile Batı Afrika ülkeleri arasındaki ikili ilişkileri, özellikle medyanın Türk Yumuşak Güç girişimlerine görünürlük sağlamasına vurgu yaparak incelemektedir. Bu araştırmanın coğrafi kapsamı esas olarak Batı Afrika ülkelerini ve özelde Fransız eski sömürgelerini ilgilendirmektedir. Metodolojik olarak ifade etmek gerekirse, görüşme, katılımcı gözlem, vaka çalışmaları, karşılaştırmalı araştırmalar ve arşiv veri analizi gibi tekniklerle elde edilen birincil ve ikincil verileri içeren anlatı araştırma yöntemi ve etnografik araştırma tasarımı uygulanmıştır. Bunu yaparken, çalışma Türkiye'nin Batı Afrika ülkeleriyle diplomatik, ekonomik, kültürel ve eğitim cephelerinde ilişkilerini derinleştirme çabalarını inceliyor. Bu nedenle çalışma, Türk yumuşak gücünün görüşleri nasıl etkilediğini, politika tercihlerini nasıl etkilediğini ve genel olarak Afrika kıtasında ve özel olarak Batı Afrika Fransız eski sömürgelerinde Türkiye'ye yönelik olumlu algıyı nasıl desteklediğini inceliyor. Analitik araştırmalar, Türkiye ile Afrikalı ortakları arasındaki değişen dinamiklerin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamak amacıyla, Türk yumuşak gücünün dünya politikasının daha geniş çerçevesindeki önemini inceliyor. Bu nedenle çalışma, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerinin tarihsel gelişimini analiz ediyor; medya kuruluşlarının diplomatik, ekonomik, eğitimsel ve kültürel faaliyetlere katkısını ve Türkiye'nin Afrika'da uyguladığı çeşitli yumuşak güç girişimlerinin etkisini değerlendirmektedir. Son olarak analiz, Türk geleneksel ve dijital medyasının Batı Afrika bağlamındaki rolünü değerlendirmektedir. Temel amaç, medyanın Afrika'da olumlu bir Türkiye algısı yaratılmasına, Türk yatırımcılara mevcut potansiyeli göstererek Afrika ile ilgili ön yargıların ortadan kaldırılmasına ve sonuçta ülkeler arasındaki güvenin ve uzun vadede ikili ilişkilerin artırılmasına önemli katkı sağladığını ortaya koymaktır.

This research examines the bilateral relationships between Turkey and West African nations with a particular emphasis on the contribution of media in giving visibility to the Turkish Soft Power initiatives. The geographical scope of this research concerns chiefly West African countries and more specifically French ex-colonies. Methodologically speaking, a narrative research method and an ethnographic research design have been applied, including both primary and secondary data from interviews, participant observation, case studies, comparative explorations, and archive data analysis. In so doing, the study examines Turkey’s efforts to deepen relations with West African countries on the diplomatic, economic, cultural, and educational fronts. Thus, the study looks into how Turkish soft power affects views, influences policy choices, and promotes a favorable perception of Turkey on the African continent in general and particularly in West African French ex-colonies. In order to provide a thorough understanding of the changing dynamics between Turkey and its African partners, the analytical investigations examine the significance of Turkish soft power in the larger framework of world politics. Therefore, the study analyzes the historical evolution of Turkey’s engagement with African countries; before assessing the contribution of media outlets on diplomatic, economic, educational and cultural activities, as well as the impact of various soft power initiatives employed by Turkey in Africa. Eventually, the analysis evaluates the role of Turkish traditional and digital media in the West African context. The main aim is to demonstrate that the media contribute significantly in creating a positive perception of Turkey in Africa, eliminating the biases related to Africa in the mind of the Turkish investors by showing them the available potentiality, and ultimately increasing trust and bilateral relations between the two parties in the long term.
The role of media in the bilateral relations between Turkey and West African French former colonies
Keywords: Batı Afrika; Bilateral Relations; Dış ilişkiler; Foreign relations; İkili İlişkiler; Kitle iletişim araçları; Mass media; Media; Medya; Political aspects; Siyasal yönleri; Soft Power; Turkey; Türkiye; West Africa; Yumuşak Güç