Etiğin medyadaki kodları spor medyasında etik - Aksoy, Aybey (My University, 2019)
Etiğin evrensel ilkeleri insanlık var olduğundan beri değişerek süregelen bir seyirizlemektedir. Etik ve ahlak prensibi yüzyıllardır filozofların üzerinde uğraştığı ve ilgiduyduğu ana konulardandır.Toplumlarda önemli bir işlevi olan basın da kendi içerisinde etik kodlar veilkelerden nasibini almıştır. Basın tarihinde etik konusu tartışadurulmuş, neyin etikprensiplere uygun olup olmadığı da çeşitli zamanlarda ve çeşitli görüşlerce ifadeedilmiştir.Medya etiğinin önemi günümüzde daha fazla ön plana çıkmıştır. Medya, temelamacından; haber verme, doğruluk, kişilik haklarına saygı, tarafsızlık, bağımsızlık gibietik ilkelerinden ayrılmış, ticari bir meta halini almış, reyting ve tiraj uğruna etikilkelerden giderek sapmıştır. Bunların sonucunda dördüncü güç olan, toplumun yapısınıve düzenini, toplumsal olayları yeniden şekillendirme ve yorumlama gücüne sahip olanmedya etik ilkeler bağlamında tartışmaların odağı haline gelmiştir.Tez çalışmamızda medyada etik ana teması üzerinden, Fenerbahçe KulübüBaşkanlık Seçimi sürecinin, üç aylık zaman dilimi seçim öncesinde ve bir aylık zamanivdilimi de seçimden sonra olmak üzere yazılı basın tarafından uygulanan habercilikyöntemi, kullanılan yöntemin etik kodlar çerçevesinde değerlendirilmesi ve habercilikanlayışının sorgulanmasına dair analizleri yapılarak etkileri ortaya konulmuştur.Bu zaman zarfında seçilen gazetelerde işlenen süreç ve haberler üzerindentartışılmış, örneklem olarak belirlenen haberler üzerinden analiz yapılmıştır.

The universal principles of ethics have been changing since the existence ofhumanity. Ethics and ethics are one of the main issues that philosophers have dealt withfor centuries.The press, which has an important function in societies, also has its share ofethical codes and principles. The ethics issue is discussed throughout the history of thepress, and whether or not and what is in accordance with ethical principles have beenexpressed at various times and from various opinions.The importance of media ethics has become more prominent today. Media, themain purpose; it has become a commercial commodity and has deviated from the ethicalprinciples for rating and circulation for its aim. Therefore, media, which is the fourthpower, which has the power and ability to reshape, reproduce and interpret social structureand order, has become the focus of discussions in the context of ethical principles.In the thesis, after the discourse analysis is discussed theoretically through themain theme of ethics in the media, the process of Fenerbahçe Club Presidential Election,the journalism method applied by the printed press, three months before the election andone month after the election, with the framework of the codes of ethics that the methodused throughout, evaluation and questioning the understanding of journalism and itseffects were revealed.During this period, the process and news in the selected newspapers werediscussed and content and discourse analysis were conducted upon the items of news thatwere determined as samples.
Keywords: Ahlak; Ethics; Etik; Fenerbahçe Spor Kulübü 2018Başkanlık Seçimi; Fenerbahçe SportClub 2018 Presidential Election; Gazetecilik; Journalism; Journalism Ethics; Media; Medya; Medya Etiği; Print Media; Spor Medyası; Sport Media; Yazılı Basın Ethic