Devlet destekli bireysel emeklilik sisteminin giriş – çıkış sürecinin cox regresyon analizi ile incelenmesi - Kılık, Şura (My University, 2019)
Bireysel Emeklilik Sistemi bireylerin emeklilik dönemlerinde belirli bir refah seviyesine ulaşmak ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla ortaya çıkan bir sistemdir. Bireyler, para ihtiyacının artacağı emeklilik döneminde kazanç sağlamak amacıyla sistematik bir tasarruf planı oluşturmayı amaçlamaktadırlar. Bireysel Emeklilik Sistemi bu doğrultuda yatırım garantisi sağladığı ve isteğe bağlı bir sistem olduğu için tercih edilmektedir. Bireylerin sistemde kalma süreleri ve yatırıma yönlendirdikleri katkı payları emeklilik döneminde elde edecekleri tasarruflarını belirlemektedir. Bu sistem aynı zamanda devlet tarafından desteklenmektedir. Bu çalışmada Bireysel Emeklilik Sistemi altında yer alan otomatik katılım sigortacılığına (OKS) dahil olan bireylerin sistemde kalma sürelerini etkileyen faktörler, istatistiksel teknikler bütünü olarak tanımlanan yaşam analizi yöntemiyle incelenmiştir.Devlet destekli otomatik katılım sigortacılığında kalma süresini etkileyen faktörlerin incelenmesinde Emeklilik Gözetim Merkezi’ne ait gerçek veriler kullanılmıştır. Verilere Genişletilmiş Cox regresyon modeli uygulanmış ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.

Individual Pension System is a system that is created in order to reach a certain level of prosperity in the retirement periods of individuals and to increase the quality of life. Individuals aim to create a systematic savings plan in order to ensure profit during the retirement period. The Private Pension System is preferred because it provides an investment guarantee and is an optional system. The duration of staying in the system and the contributions that they lead to investment determine their savings during the retirement period. This system is also supported by the government. In this study, the factors affecting the duration of staying in the system of the individuals who are involved in the auto enrolment insurance (OKS) under the Primatı Pension System are examined by the life analysis method, which is defined as a set of statistical techniques. The real data belonging to the Pension Monitoring Center were used in the analysis of the factors affecting the duration of stay in auto enrolment insurance. The extended Cox regression model was applied to the data and the results obtained were interpreted.
Keywords: BES; Bireysel emeklilik hesapları; COX; Econometrics; Ekonometri; Individual retirement accounts; INSURANCE; OKS; OKS COX