Üniversite kariyer merkezi hizmetlerinde dijital platform ve sosyal medya kullanımının etkisi - Gülmez, Neşe (My University, 2021)
Kariyer merkezlerinin hizmetleri öğrencilerin kariyer gelişimlerini yeteneklerine uygun biçimde destekleyerek profesyonel hayata geçişlerine yardımcı olmaya odaklanmıştır. Kariyer gelişimine destek olmak ise sadece istihdam kaygılarının giderilmesi bakımından değil bireylerin yaşam kalitesinin arttırması ve bir vatandaş olarak topluma sağlayacakları katkı açısından da büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla, kariyer merkezi hizmetlerinin tüm öğrenci ve hatta mezunları kapsar şekilde çeşitlendirilerek yaygınlaştırılması önemlidir.Yurt dışında, kariyer merkezleriyle ilgili yapılmış çokça araştırma bulunmasına rağmen ülkemizdeki çalışma sayısı oldukça sınırlıdır. Söz konusu çalışmalar dijital platformlar bakımından incelendiğinde ülkemizde bir çalışma örneğine rastlanmamış olup yabancı yazında hizmetlerin dijital platformlar aracılığı ile vermesi gerektiğine işaret eden pek çok çalışma mevcuttur. Ancak dijital platformlara ilişkin kapsayıcı istatistiki bilgiler içeren bir çalışmaya yabancı yazında da rastlanmamıştır. Dahası hangi hizmet türlerinin bu araçlarla verilmesi gerektiğine ilişkin nicel verilere de ulaşılamamıştır. Mevcut çalışmanın; bu bağlamda literatüre anlamlı bir katkı yapması beklenmektedir. Ayrıca yükseköğretimdeki genç nüfusun kariyer gelişimleri ve istihdam edilebilirlikleri konusunda kritik role sahip kariyer merkezlerine; çalışma yöntemlerini, hizmet içeriklerini ve hizmetlerini kullanıcılara ulaştırma şekillerini günümüz teknolojisine ve kullanıcı beklentilerine uygun olarak biçimlendirebilmeleri için veri sağlamak amacıyla yürütülmüştür. Bu doğrultuda; kariyer merkezlerinin hizmet türleri için dijital platformu kullanım yoğunluğu ile öğrenci / mezunların bu hizmetlere verdikleri reaksiyon log kayıtlarının incelendiği büyük veri analiziyle gerçekleştirilmiştir. Sosyal medya paylaşımlarının desteği ise veri dinleme yöntemi kullanılarak ölçülmüştür.Araştırma kapsamında; sunulan hizmetlerinin hangilerinin kariyer merkezlerinin erişim ağını genişletip, kullanıcı etkileşim ve çeşitliliğini artırdığını gösterir sonuçlara ulaşılmış, söz konusu sonuçlar paylaşılmıştır.

The services of career centers are focused to help undergraduates’ school-to-work transition by supporting their career development in accordance with their talents. Supporting career development is of great importance not only in terms of mitigating employability concerns, but also in terms of improving quality of life of individuals and their contribution to society as a citizen. Therefore, it is important to expand and diversify the career center services to include all undergraduates and even graduates.Although there are plenty of research done on career centers, the number of studies on this subject in Turkey is very limited. When these studies are examined in terms of digital platforms; no study example was found in Turkish literature. But in foreign literature, it is seen that there are many studies indicating that services should be provided through digital platforms. However, a study that includes comprehensive statistical information on digital platforms was not encountered in foreign literature either. either. Moreover, quantitative data regarding to what types of services should be provided through these tools, could not be reached.The current study; in this context, is expected to make a meaningful contribution to the literature. In addition, this study has been carried out in order to provide data to career centers, which have a critical role in the career development and employability of the young population in higher education, so that they can shape their working methods, service contents and ways of delivering services to users in accordance with today's technology and user expectations.In this direction, with respect to the types of career center services, the data logs for the digital platform usage traffic and undergraduate/ graduate reactions to the service have been investigated using Big Data analysis. The effects of the shared content on social media have been measured using the Data Listening method.Within the scope of the research; The services offered by career centers that expand the access network of the centers and increase user interaction and diversity have been identified, and these results have been shared.
Keywords: Access Network; Big Data; Business; Büyük Veri; Career; Çeşitlilik; Development; Digital Platform; Dijital Platform; Diversity; Employment; Erişim Ağı; Etkileşim; Gelişim; Interaction; İstihdam; İşletme; Kariyer; Listening Data; Social Media; Sosyal Medya; Talent; Üniversite Kariyer Merkezi; Veri Dinleme University Career Centers; Yetenek