Süleyman Nazif'in bütün eserleri (1 Mayıs 1912 - 31 Aralık 1913) : metin-inceleme-indeks - Yıldız, Ahmet Berk (My University, 2023)
Süleyman Nazif; edebiyatçı, devlet adamı, gazeteci kimlikleriyle ön plana çıkmış bir vatanperverdir. Yazılarında konu edindiği siyasi profilli şahsiyetlerin vatan uğruna verdikleri mücadeleleri anlatmıştır. Edebi kimliğiyle ön plana çıkan şahısları da düşünceleri ve eserlerinden hareketle ele almıştır. Bu sayede Nazif, kendi perspektifinden bahsettiği şahsiyetlerle ilgili bakış açısı oluşmasını sağlamıştır. Nazif, İttihat ve Terakki Partisine eleştirel bir bakış açısı getirmiştir. Meclisin görevlerini layıkıyla yerine getirmemesi, vatandaşların da duyarsızlığı iç siyasette huzursuzluğu doğurmuştur. 20. Yüzyıla damgasını vuran Trablusgarb ve Balkan Savaşları Osmanlı’ya kan kaybettirerek beraberinde ittifak arayışını ortaya çıkarmıştır. Nazif ile Agayef arasındaki heyecan dozu yüksek ve ateşli tartışmalar, Osmanlıcılıkİslâmcılık-Türkçülük fikirleri minvalinde olgunlaşmıştır. Nazif, içte ve dışta cereyan eden kaotik dönemin siyasi konularına temas ederek gündemin nabzını tutmuş, adeta milletin yükselen sesi olmuştur. Osmanlı Türkçesini sadeleştirme hareketlerine karşı çıkan Nazif, bu dili ve aruz veznini savunmuştur. Klasik Edebiyattaki büyük şairlerimizin eserleri ona göre payidar kalacaktır. Ayrıca Musul topraklarının durumu, tarlaların verimli hale getirilmesi ve meşhur Teksas hadisesi gibi konularla ekonomik meseleleri mercek altına almıştır. Nazif, sadece siyasi anlamda değil edebi ve ekonomik anlamda da çok yönlü kişiliğini ve güçlü kalemini konuşturmuştur.

Süleyman Nazif; He is a patriot who has come to the fore with his literary, statesman and journalist identities. He explained the struggles of the politically profiled personalities he discussed in his articles for the sake of the country. He also dealt with the people who came to the fore with their literary identities, based on their thoughts and works. In this way, Nazif provided a perspective on the personalities he talked about from his own perspective. Nazif brought a critical perspective to the Party of Union and Progress. The parliament's failure to fulfill its duties properly and the insensitivity of the citizens caused unrest in domestic politics. The Tripoli and Balkan Wars, which left their mark on the 20th century, caused the Ottomans to bleed and sought an alliance. The intense and heated debates between Nazif and Agayef have matured in the spirit of Ottomanism-Islamism-Turkism ideas. Nazif took the pulse of the agenda by touching the political issues of the chaotic period, which took place inside and outside, and became the rising voice of the nation. Nazif, who opposed the simplification of Ottoman Turkish, defended this language and aruz prosody. The works of our great poets in Classical Literature will stand according to him. He also focused on economic issues such as the situation of Mosul lands, the fertilization of the fields and the famous Texas incident. Nazif's multifaceted personality and powerful pen spoke out, not only in the political sense, but also in the literary and economic sense.
Keywords: Agayef; Balkan; Balkan Savaşları; Biography; Biyografi; Classical literature; Criticism and interpretation; Eleştiri ve yorum; İttihat ve Terakki Partisi; Klasik edebiyat; Savaşı; Süleyman Nazif; Süleyman Nazif, 1869-1927; Trablusgarb; Tripoli War; Union and Progress Party; Wars