Bekleme hattı ve simülasyon modelleri ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde örnek bir uygulama - Genç, Tolga (My University, 2000)
1 No'lu Dikimevi Kara Kuvvetleri Personelinin giyim, kuşam ihtiyacını karşılamak için kurulmuş askeri bir kurumdur. Dikimevi atölyelerinde birbirinden bağımsız birçok ürün üretilmektedir. Bu tez çalışmasında Dikimevi atölyelerinden yazlık ceket üretim hattı incelenmiştir. İncelememizde mevcut yazlık ceket üretim hattının ürün ağacını ve dikim sürelerini tespit ettik. Dikim sürelerini istatistiki olarak değerlendirdik ve en uygun kabul ihtimal derecesine göre elde ettik. Mevcut üretim hattını, dikim sürelerini bir simülasyon olan Promodel 4.2 programında işlettik ve çıktılarını alıp değerlendirdik. Mevcut üretim hattındaki iş ünitelerinin kullanılma oranlarını artırmak ve parçaların bekleme sürelerini indirgemek için sistemin içerisinde yer değiştirmeler yapıp sonuçlarını değerlendirdik. Simülasyonun bize sağladığı faydalardan yararlanarak mevcut üretim hattını daha yüksek bir kapasiteyle çalıştırabilen durumlar tespit ettik ve tespit ettiğimiz durumların üretim performansını değerlendirdik. Araştırmamızda mevcut üretim hattı üretime devam ederken sistemi daha yüksek bir kapasite ile çalıştırabilmenin denemeleri yapılmış ve arzu edilen sonuçlara ulaşılmıştır.
Keywords: Benzetim metodları; Endüstri Araştırması; Genel yönetim; SİLAHLI KUVVETLER; Sistem Mühendisliği; Üretim yönetimi; Yöneylem Araştırması