“Ergenlere yapılan sosyal beceri eğitiminin iletişim ve öfke kontrolüne etkisi” - Keçialan, Rabia (My University, 2013)
1.ÖZET Ergenlere Yapılan Sosyal Beceri Eğitiminin İletişim Ve Öfke Kontrolüne Etkisi Ergenlik dönemi genel olarak çocukluk ve erişkinlik arasında bir yaşam dönemi olarak tanımlanır. Bu dönemde etkili iletişim kurabilme ve sağlıklı bir şekilde öfkeyi kontrol etmeyle ilgili sorunlar yaşanmaktadır. Özellikle ergenlik döneminde sosyal ilişkiler çok önemlidir. İletişim ve öfke kontrolüyle ilgili sorunlar ergenin çevresiyle uyum sağlamasını güçleştirir ve şiddet eğilimini artırabilir.Bu noktada ergenlere etkili iletişim ve öfke kontrolü gibi konuların yer aldığı sosyal beceri kazandırma eğitimlerinin verilmesi önemlidir. Hemşireler, özellikle okul hemşireleri günümüzde ergenlere bu yönde beceriler kazandırmada önemli rol üstlenmekte ve öğrencilere yol göstermektedir. Araştırma, ergenlere yapılan sosyal beceri eğitiminin iletişim ve öfke kontrolüne etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ergenlere yapılan sosyal beceri eğitiminin iletişim ve öfke kontrolüne etkisini incelemek amacıyla yarı deneysel bir araştırma olup, tek grupta öntest- sontest düzeninde yapılmıştır. Örneklemi 65 ergen oluşturmuştur. Veri toplamak amacıyla, çalışma için özel oluşturulmuş Ergen Kişisel Bilgi Formu, İletişim Becerilerini değerlendirme Ölçeği (İBDÖ), Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzı Ölçeği (SÖÖTÖ) ve Eğitim Bilgi Testi kullanılmıştır. Eğitimler 2 hafta ara ile verilmiş, her eğitim oturumu ortalama 50 dakika sürmüştür. İlk 4 oturum iletişim becerileri, diğer 4 oturum duyguları tanıma ve öfke kontrolüne yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Bulgularda, uygulanan eğitim sonucunda öntest ve sontestbilgi seviyesi arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p<0,005). Aynı şekilde iletişim becerileri öntest ve sontest puan ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur(p <0,005). Uygulanan eğitimin bilgi seviyesini ve iletişim becerilerini arttırıcı olarak başarılı olduğu sonucuna varılmıştır. Sürekli öfke ve öfke kontrolü eğitim ile değişmemektedir. Anahtar Sözcükler: Ergenlik, İletişim Becerileri, Öfke Kontrolü, Sosyal Beceri, Hemşirelik 2.

Effects Of Social Skills Education On Communication And Anger Control in Adolescents. The term adolescence is commonly defined as the period of life between childhood and adulthood. During this period, problems such as effective communication and lack of anger control have been experienced. Social relationships are particularly important during adolescence. Communication and anger control problems can lead adolescents to poorly make an adaptation to their social environment and to engage in violent acts. At this point, the social skills including effective communication and anger control designed for adolescents is of great importance. Today nurses, particularly school nurses can play important roles in providing assistance and guidance adolescents for obtaining such skills. This research was conducted for examining the effects of social skills training designed for adolescents on communication and anger control. In order to examine the effect of social skills training related to anger control, communication quasi-experimental research, single-group pretest-post test were used. The sample consisted of 65 adolescents. For collecting data for the study, Adolescent Personal Information Form, Communication Skills Rating Scale (OCS), State-Trait Anger Expression Inventory (STAS) and the Education Information Test were used. The training was given with an interval of two weeks with an average of 50 minutes for each training session. The first four sessions included communication skills and other sessions included emotions and anger control. The findings of the present study showed that there were significant statistical differences (p <0,005) between pretest and posttest in terms of scores of all the relevant scales used in this study. However, the scores of trait anger and anger control training in pretest were not significantly different from those in post-test. In conclusion, training was found to increase the level of knowledge and communication skills of adolescents. Adolescence, Communication Skills, Anger Management, Social Skills, Nursing
Keywords: Ergenlik Psikolojisi; Hemşireler_Okul Hemşireleri; Öfke Kontrolü; Sağlık; Tıp