Türkiye vadeli işlemler borsasının AB ülkeleri ile karşılaştırılması - Baykuş, Şirin (My University, 2009)
TÜRKİYE VADELİ İŞLEMLER BORSASININ AB ÜLKELERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI Son yıllarda hızla gelişen dünya ekonomisi ve finans çevrelerinin yatırımcılara yönelik sunduğu ürünlerin çeşitlenerek karmaşık bir yapı haline gelmesi, artan belirsizlikler, fiyat dalgalanmaları günümüzde daha dikkatli bir risk yönetimini zorunlu hale getirmiştir. Böylece yeni ürünler ortaya çıkmış ve bu ürünlerin işlem gördüğü yeni piyasalar oluşturulmuştur. Türkiye’de de bu ihtiyaç doğrultusunda Vadeli İşlemler Borsası kurulmuştur. Bu çalışmanın amacı vadeli işlemler piyasasını tanıtmak, bu piyasanın işleyişini anlatmak, Türkiye Vadeli İşlemler Borsası (VOB) ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri borsaları hakkında bilgi vermek ve bu borsaların tarihi verilerini karşılaştırarak VOB’ un gelişmiş ülke borsalarına yakınlaşması için alınabilecek önlemler ve önerileri belirtmektir. VOB ürün çeşitliliği, işlem hacmi, borsa çalışma saatleri, likitide, piyasa istikrarı, spot piyasa düzeni ve çeşitli nedenler dolayısı ile dünyanın çok gerisinde kalmış durumdadır. Borsa çalışma saatlerinin arttırılması, yatırımcıların bilgilendirilmesi, yeni ürünlerin oluşturulması, sadece endeks üzerine değil tek bir hisse senedi üzerine sözleşmelerin getirilmesi, siyasi istikrarsızlığın azaltılması, vergilerin teşvik edici olması, yasal düzenlemeler yapılması VOB’ un da dünyadaki benzerleri gibi başarılara imza atması açısından büyük önem taşımaktadır. Böylece Türkiye Ekonomisinde sürekli gündemde olan fiyat dalgalanmaları vadeli piyasaların işlerliği ile beraber azalacaktır. Geleceğe yönelik fiyat tahminlerinin güçlü olarak yapılabilmesi, bu işlemlerin çoğalmasını ve piyasada likidite artışını sağlayacak, fiyatlar piyasa mekanizması ile kendi dengeleri içinde oluşacak devlet müdahalesi giderek azalacak, serbest piyasa ekonomisi işlerliğe kavuşacaktır. Vadeli İşlem Piyasaları, Vadeli İşlem Sözleşmeleri, Türkiye.

THE COMPARISON OF TURKISH DERIVATIVES EXCHANGE AND EU COUNTRIES In recent years, the rapidly growing world economy and financial environment for investors of the diversification of products offered to come into the complex structure, increasing uncertainty, price fluctuations in our day to make a careful risk management is mandatory. In accordance with these requirements Futures Exchange was established in Turkey. The purpose of this study is to introduce these markets, explain its functioning, provide information about Turkish Derivates Exchange (VOB) and The European Union (EU) countries' derivates exchange and is to specify the precautions and recommendations for rapprochement of VOB to developed countries' exchage by comparing historical data of these markets. As a result of various reasons such as product variety, trading volume, stock market operation hours, liquidity, market stability and spot market scheme, VOB is lagging behind the world's most situations. Making legal arrangements such as increasing of stock exchange working hours, informing the investors, creating new products, presenting contracts on a single stock instead of index, political instability, reduction and incentive taxes are very important for VOB to put its signature under important successes like similar worldwide markets. Thus, fluctuations in price which is constantly on the agenda in Economy of Turkey will decrease with the functioning of the markets. Making stronger future price estimates will provide the process of growth and increase of liquidity in the market, prices will be created in market mechanism within its own equilibrium, state intervention will be gradually reduced and free-market economy will attain interoperability. Future Markets, Future Contracts, Turkey.
Keywords: Avrupa Birliği_Türkiye; Borsa; Vadeli İşlem Sözleşmeleri; Vadeli İşlemler; Yatırım Yönetimi