Ekonomik krizler ve hava taşımacılığına etkileri: Türk hava taşımacılığı örneği - Erim, Taner (My University, 2012)
Bu çalışma, ekonomik krizler ve özellikle 2008 yılında ABD finans sektöründe baş gösteren ve ilerleyen süre zarfında sadece ABD’nin değil, tüm dünyanın problemi haline gelen 2008 küresel ekonomik krizinin her iş sektörüne olduğu gibi dünya havacılık sektörüne etkilerini, Türk havacılık sektörü özelinde araştırmaktadır. Tezde, ekonomik krizin yarattığı bunalım ortamı, bu durumun petrol fiyatlarını olumsuz etkilemesi ile başlayarak havacılık sektörüne ne denli etki yaptığı ve sektörün bu duruma nasıl tepki verdiği mercek altına alınmıştır. Ekonomik krizin ne olduğu, tarihsel süreçte nasıl geliştiği ve son yaşanan 2008 küresel ekonomik krizin ne şartlar ortaya çıktığı ile bu ekonomik kriz sürecinin genel olarak dünya havacılık sektörüne olan yansımaları sonucunda yürütülen politikaların değerlendirilmesi de bu çalışmanın konusudur. Bu tez çalışması, Türk havacılık sektörünün özeline inerek, ekonomik kriz döneminde Türk havacılık sektörünün ne tür tepkiler verdiğini çeşitli örneklerle incelemiş ve içeriğine almıştır.

This thesis investigates the effects of the economical crisis especially the last global economical crisis which started in the US during the last period of 2008 on world economic system and on world airline sector in the basis of Turkish airline sector. Thesis worked on economic depression, its negative effects on petroleum markets, petroleum prices and the reaction of the airline sector in the world against global economic crisis. The meaning of economic crisis, its historical development, birth of last 2008 economic crisis with various reasons and assessment on the airline sector’s policies against economical crisis are also one of the basic issues of this working. This thesis working examined and included Turkish airline sector’s situation and reactions against economical crisis by deepening Turkish airline sector’s current situation.
Keywords: Ekonomik Kriz; Hava Taşımacılığı