19. yüzyıl Türk basınında fotoğraf kullanımı (1860-1899) - Satkın, Mustafa Bilge (My University, 2005)
19. Yüzyıl Türk Basınında Fotoğraf Kullanımı konulu tez çalışması ile 1860 - 1899 yılları arasında Osmanlı basınında yayımlanmış basın fotoğrafları incelenmekte ve bu dönemde basında kullanılan bazı fotoğraflar reprodükte edilmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın doğası gereği siyasi ve kültürel tarih ile basın tarihi ve fotoğraf tarihi iç içedir. Bundan dolayı çalışmanın I. bölümünü oluşturan “tarihçeler bölümünde”, sırasıyla, 19. Yüzyıl Osmanlı Tarihi, Basın Tarihi ve Fotoğraf Tarihi hakkında verilmiş; 19. yüzyılın önemli gazete ve gazetecileri hakkında bilgiler verilmiş; bu dönemde yaşamış olan ünlü fotoğrafçılar da tanıtılmıştır. Çalışma sırasında elde edilen veriler II. bölümde değerlendirilmiştir. Bu bölümde: öncelikle kullanılan fotoğraflar; portre fotoğrafları, mimari fotoğraflar, basın fotoğrafları, kent yaşamı (belgesel) fotoğraflar, çevre ve manzara fotoğrafları şeklinde sınıflandırılmış; gazetelerde kullanılan fotoğraflar nicelik ve nitelik yönünden değerlendirilmiş; baskı teknikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmamızın III. bölümünde bu sınıflandırma ışığında elde ettiğimiz reprodüksiyonlardan örnekler verilmiştir. Sonuç bölümünde ise bu çalışmadan elde ettiğimiz izlenim ve bilgiler yargı cümleleri olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, 19. yüzyıl Türk Basınında fotoğraf kullanımının ilk örnekleri tespit edilmektedir. Çalışmanın, “20. Yüzyıl’da Türk Basınında Fotoğraf Kullanımı” konusunu inceleyecek olanlara yol göstermesi umulmaktadır. With the thesis work of “The use of photography in Turkish press at 19th century”, The press photographs which had been published in the Ottoman press during the years of 1860-1899 are being examined and some photographs which had been used in the press at that period are being reproduced The work is comprised of three sections. Political and Cultural history, press history and photography history are all mixed up together. For that reason, in the first part, information is given in the order of 19th Century Ottoman history, Press history and photography history, also there is information about important newspapers, journalists and famous photographers. In the second section, the information which is given in the first secion is evaluated. In this part, the photographs are categorized as; the portrait photographs, architectural photographs, press photographs and town life (documentary) photograps. The photographs used in newspapers are classified as their quantities and qualities, also the information is given about the techniques of press. In the third part of the study, the examples are given according to this classification. In the conclusion part, the impression and information are evaluated as judging sentences. The study clearly shows the first samples of the use of photography in Turkish Press history. We hope this study will help and lead the ones who who will study “ The use of photography in Turkish press at 20th century”.
Keywords: Basın_Osmanlı İmparatorluğu,19. y.y; Fotoğraf_1860-1899; Fotoğrafçılık; Fotoğraflar; Güzel ve dekoratif sanatlar