Nezahat Gökyiğit botanik bahçesi’nin bazı kurak-çorak alan bitkileri üzerinde palinolojik araştırmalar - Anık, Sema (My University, 2012)
ÖZETNEZAHAT GÖKYİĞİT BOTANİK BAHÇESİ’NİN BAZI KURAK-ÇORAK ALANBİTKİLERİ ÜZERİNDE PALİNOLOJİK ARAŞTIRMALARÇalışmamızda İstanbul Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB), Kuraklığa ve Tuzluğa Dayanıklı Bitkiler Koleksiyonu’nda yetiştirilmekte olan 14 familyaya ait 41 taksonun,ışık ve taramalı elektron mikroskobu yöntemleri kullanılarak palinolojik araştırmalarını gerçekleştirmek amaçlanmıştır. Woodehouse yöntemi kullanılarak, yarı ince kesitler alınıpfarklı boyama yöntemleri yapılarak polen tanelerinin polar-ekvatoryal çap ölçümleri, ekzinintin kalınlıkları ve por-kolpus sayıları belirlenmiştir. Elektron mikroskobu ile yüzeyornamentasyonları görüntülenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Kuraklığa ve Tuzluğa Dayanıklı Bitkiler Koleksiyonu’ndan toplanıp çalışılan 41 taksonun 39 tanesinde ekzinkalınlıkları intin kalınlıklarından fazla bulunmuştur. A. ketenoglui ve A. anatolica türlerinde ise intin kalınlıkları ekzin kalınlıklarından fazla olarak ölçülmüştür.Asteraceae, Boraginaceae, Brassicaceae, Campanulaceae, Cistaceae, Crassulaceae, Plantaginaceae, Poaceae familyasının türlerinin ekzinleri tektat-kolumellat yani kolumellaların üzerinde kesintisiz tektat yapısı ; Caryophyllaceae, Fabaceae, Lamiaceae, Scrophulariaceae familyasının türlerinin ekzinleri tektat-perforat yani yer yer kesintiye uğrayan tektat yapısı;Iridaceae familyası türlerinin ekzinlerinin bir kısmı tektat kolumellat bir kısmı ise tektatperforat olarak bulunmuştur. Yüzey ornamentasyonları ise geniş çeşitlilik göstermiştir.

ABSTRACTPALINOLOGICAL INVESTIGATIONS ON SOME ARID AND HALOPHYTICAREA PLANTS OF THE NEZAHAT GÖKYİĞİT BOTANICAL GARDENIn the present study, we aimed to perform palynological investigations of 41 taxa belonging to 14 families by using light and scanning electron microscopy methods. Polarequatorial diameter measurements, exin-intin thicknesses and por-colpus counts of pollengrains examined using the Woodehouse method, taking semi-thin sections and different dyeingmethods. Surface ornamentations were determined by electron microscope. According to theresults obtained, in 39 of the 41 taxa that were collected from the arid and halophytic plantscollection and studied, the exine thickness was found to be greater than the intin thickness. A.ketenoglui and A. anatolica species , intine thickness were measured more than exinethicknesses.The exins of Asteraceae, Boraginaceae, Brassicaceae, Campanulaceae, Cistaceae, Crassulaceae, Plantaginaceae, Poaceae family species are tectate-columellate, that is, continuous tectate structure on columella; The exins of the species of the family Caryophyllaceae, Fabaceae, Lamiaceae, Scrophulariaceae are tectate-perforate that is interrupted in places; It was found that some of the exins of the species of the Iridaceae family are tectate columellate and some are tectate-perforate. Surface ornaments showed a wide variety.
Keywords: Biology; Biyoloji; Botanical gardens; Botanik bahçeleri; ekzin; exine; ornamentasyon; ornamentation; polen morfolojisi; pollen morphology; semi-section; yarı ince kesit