Çocukta karın ağrısı belirtisinin anne-baba psikopatolojisi ve aile dinamikleri bağlamında tartışılması: Bir olgu sunumu - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Süreğen veya tekrarlayıcı karın ağrısı çocuk ve ergenlerde sık görülmekte ve psikiyatrik bir belirti olarak da ortaya çıkabilmektedir. Tekrarlayıcı karın ağrısının nedenlerinden birisi Ailevi Akdeniz Ateşi’dir (AAA). AAA’nın bazı sınıflamalara göre psikosomatik bozukluklar içinde de incelenebileceği söylenmektedir. Çocuklarda görülen bedensel belirtiler aile dinamiklerini etkileyebilir ve anne-babaların çocuklarına karşı aşırı koruyucu davranmalarına neden olabilir. Anne-baba psikopatolojisi ve aile dinamiklerinin de çocukta bedensel belirtilerin ortaya çıkmasına yol açabileceği iyi bilinmektedir. Sonuç olarak, çocuğun belirtisiyle aile sistemi sürekli karşılıklı etkileşim içindedir. Bu sunumda, AAA tanısıyla izlenen bir çocuğun ailesinde, bedensel belirtiyle çakışan karmaşık ilişkilerin, olası anne-baba psikopatolojisi ve aile dinamikleri bağlamında tartışılması amaçlanmaktadır.

Chronic or recurrent abdominal pain is common among children and adolescents and can present as a psychiatric symptom in clinical settings. One of the reasons of recurrent abdominal pain is Familial Mediterranean Fever (FMF). It is suggested that FMF can be classified under the diagnostic heading of psychosomatic disorders. Somatic symptoms in children may significantly affect family dynamics and parents may become overprotective towards their children. On the other hand, it’s well known that parental psychopathology and family dynamics might be the reason of somatic symptoms in the child. Thus, there’s a reciprocal relationship between the child’s symptoms and the family as a system. We aim to discuss the complex parent-child interaction together with a somatic symptom in the context of possible parental psychopathology and family dynamics in a child who had a previous diagnosis of FMF.
Relationship between abdominal pain in offspring and parental psychopathology and family dynamics: A case report
Keywords: Pediatri; Aile Çalışmaları; Sosyal Çalışma; Sosyoloji