Müzikte toplumsal-kültürel farklılaşma ve medya; “İstanbullu Müzik” örneği - Uslu, Ali Deniz (My University, 2009)
MÜZİKTE TOPLUMSAL-KÜLTÜREL FARKLILAŞMA VE MEDYA; İSTANBULLU MÜZİK ÖRNEĞİ Türkiye'de müziğin ve müzik medyasının izlediği seyiri, müziğin toplumsal dönüşümü üzerinden anlamlandırmak, müziğin de metalaşarak “paket” halinde, toplumdan arındırılarak sunulması günümüzde sistematik bir hale gelmiştir. Türkiye'de müzik medyası ifadesi kendisini kabul ettiremezken “İstanbullu Müzik” tanımıyla Türkiye'deki müziksel değişimin bir tanımını da yapmaya gayret etmiştir. Kentli müzik kavramının endüstriyel değişimin sonucunda “tutunamayan” bir kültür değişiminin, kendini kültür sınıfları arasında var etme çabasının sonucu olduğu da bilinmektedir. İşte bu noktada müziğin tüm aktörleri kültürel değişim birer yönlendiricisi olurken, müzik medyası günümüzde toplumun göstergelerinden uzaklaşmıştır.

Today it has become systematic approach to explain the course of music and music media in Turkey through social transformation. The music has been presented as a “package” which is transformed into a metadata by cleansing it from its social aspects. The concept of nationwide music media has long been rejected in Turkey; rather it is perceived as “Istanbullu music” highlighting the definition of musical evolution in the country. As a result of industrialization, the concept of urban music has led to a cultural transformation which has not established its grounds in the society; rather it results from the struggle to co-exist between different cultural layers within the society. At this point, all the stakeholders of music have taken part to lead the cultural transformation, whereas the music media has alienated itself from the social indicators.
Keywords: Gazetecilik; Medya; Medya_Müzik