Gebelikteki kilo artışının perinatal ve neonatal sonuçlarla olan ilişkisinin değerlendirilmesi - Kumru, Pınar (My University, 2018)
GEBELİKTEKİ KİLO ARTIŞININ PERİNATAL VE NEONATAL SONUÇLARLA OLAN İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİÖZETGebelik, vücut ağırlığı değişikliklerinin hızlı yaşandığı bir süreçtir ve bu dönemdeki aşırı ağırlık artışı ya da azalışı, yenidoğan açısından önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Kilo alımının gebelik süresince yakından kontrolü hem annenin sağlığı için hem de doğacak olan bebeğin sağlığı için odukça önemlidir. Bu araştırmada, gebelik sırasında kilo alım miktarının, doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrasında annede oluşacak komplikasyonlar ve neonatal dönemde yenidoğanda oluşabilecek komplikasyonlar ile ilişkisi incelenmiştir.15 Şubat 2017 ile 15 Mart 2018 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde doğum yapan ve aynı hastnaden izlenmiş olan 1081 gebe ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada değerlendirilen tüm değişkenler hasta dosyalarından alınan ve/ veya gebelere uygulanan anketlerden elde edilen veriler aracılığı ile elde edilmiştir. Gebelikte uygun kilo artışı tanımı gebelik öncesi ağırlığı dikkate alan Amerika Tıp Enstitüsü (IOM) 2010 rehberine göre yapılmıştır. Verilerin analizinde tekli analizler ve lojistik regresyon analizi kullanılmıştırÇalışmanın sonuçlarına göre gebelerin %36’sı önerilene uygun, %35’i önerilenden fazla ve %26’sı önerilenden az kilo almıştır. Lojistik regresyon analizleri sonuçlarına göre, gebelik döneminde önerilenden fazla kilo artışı olan gebelerde, önerildiği kadar kilo alan gebelere göre gestasyonel yaşa göre büyük olan (LGA) bebek doğumu 6,79 kat (%95 GA 3,36-13,72); gestasyonel hipertansiyon 1,76 kat (%95 GA 1,11-2,79); gestasyonel diyabet 2,00 kat (%95 GA 1,23-3,25) fazla gözlenirken, özerilenden az kilo artışı olanlarda fetal gelişim kısıtlılığı 2,24 kat (%95 GA 1,39-3,62); gestasyonel yaşa göre küçük (SGA) bebek doğumu 2,94 kat (%95 GA 1,86-4,65) ve prematürite 2,96 kat (%95 GA 1,80-4,87) daha fazladır.Gebelikte kilo artışının önerilenden az veya çok olması maternal ve neonatal komplikasyonlarla ilişkilidir. Kilo artışının düzenli izlemi doğum öncesi bakımın önemli bileşenlerinden biri olarak ele alınmalıdır.

EVALUATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN PERINATAL AND NEONATAL RESULTS AND WEIGHT GAIN IN PREGNANCYABSTRACT Pregnancy is a process in which body weight changes are experiencing fast, and excessive weight gain or decrease in this period can lead to significant health problems in terms of newborns. Closer control of weight gain during pregnancy is very important both for the health of the mother and for the health of the baby to be born. In this study, the relationship between weight gain during pregnancy, maternal complications during prenatal, intrauterine and postnatal periods, and also neonatal complications were investigated.Between February 15, 2017 and March 15, 2018, 1081 pregnant women who gave birth at the Obstetrics and Gynecology Clinic of Zeynep Kamil Maternity and Children's Diseases Training and Research Hospital of Health Sciences University were enrolled. All variables assessed in the study were obtained via data obtained from patient files and / or obtained from questionnaires. The definition of appropriate weight gain in pregnancy was made according to the American Institute of Medicine (IOM) 2010 guidelines, which considers pre-pregnancy weight. In the analysis of the data, single analyzes and logistic regression analysis were used.According to the results of the study, 36% of the pregnancies gained weight recommended level, 35% gained weight high than recommended and 26% gained weight less than recommended. According to the results of logistic regression analyzes, LGA baby birth is approximately 6.79 times (C.I. %95 3.36-13.72); the presence of gestational hypertension 1.76 times C.I. %95 1.11-2.79); gestational DM 2.00 times (C.I. %95 1.23-3.25) higher in women who have an excess weight gain during the pregnancy period than women who have the recommended weight gain in pregnancies. The fetal growth restriction is 2.24 times (C.I. %95 1.39-3.62); the presence of SGA baby birth is 2.94 times (C.I. %95 1.86-4.65) and prematurity 2.96 times (C.I. %95 1.80-4.87) higher in women who have an less than recommended weight gain in pregnancies.It is associated with maternal and neonatal complications when the weight gain in pregnancy is more or less than recommended. Regular follow-up of weight gain should be considered as one of the important components of prenatal care.
Keywords: Ağırlık artışı; Complications; Doğum öncesi bakım; doğum öncesi bakım weight gain; Gebelik; Komplikasyonlar; Pregnancy; Prenatal care; Weight gain