Alternatif bir finansman modeli olarak risk sermayesi - Kurtcan, Engin (My University, 2004)
Endüstriyel finans piyasaları teknoloji yoğun endüstrilerde bulunan ve diğer küçük ve orta boy işletmelerin ortaya çıkan finansal gereksinimlerini gerçekleştirmek durumunda kalmışlardır. Risk sermayesinin temel karakteristik özellikleri; yüksek kazanç, ileri teknoloji ve yüksek risk olarak ifade edilebilir. Risk sermayesi kaynakları, zengin kişisel yatırımcıları, bankaları, küçük işletme yatırım şirketlerini, yatırım bankalarını ve diğer finansal kaynakları içermektedir. Risk sermayedarları genellikle aktif rol alan yatırımcılardır. Risk sermayedarları, planlama, personel, pazarlama ve finansman konularında teknik ve yönetimsel olarak destek sağlama yeteneğine sahiptirler. Risk sermayesi firmaları genellikle özel sektör organizasyonlarıdır. Bu organizasyonlar özellikle risk sermayesi sağlamak amacıyla kurulmuşlardır. Yapılarında sahiplerinde ve fon kaynaklarında değişiklikler olabilir ancak genel olarak benzer bir tarzla risk sermayesi piyasasına uygun olarak işletilmek eğilimindedirler. Risk sermayesi şirketlerinin faaliyetleri ise erken aşama yatırımları gerçekleştirerek kazanç elde etmeye çalışmaktır. Risk sermayesi yatırım şirketlerinin Türkiye'de başarılı olabilmeleri için daha büyük potansiyellere sahip olmaları gerekmektedir. Kolaylaştırılmış vergi uygulamaları, Türkiye'nin stratejik konumu ve diğer birçok faktör işletmelere Türkiye'de büyük fırsatlar sunmaktadırlar. Bütün bu sayılanları göz önüne alırsak Türkiye risk sermayedarları için ideal bir Pazar olarak tavsiye edilebilir. ii Industrial finance markets have had to adapt to the financial needs of emerging small and medium enterprises in technology intensive industries particularly. The basic characteristics of the venture capital are high gain, high technology and high risk. Sources of venture capital include wealthy individual investors, banks, corporations organized as small business investment companies, groups of investment banks and other financing sources. Venture capitalists are usually active investors. They are capable of providing management and technical assistance in the areas of planning, personnel, marketing and financing. Venture capital firms are essentially private sector organizations. They have been established spesifically to supply venture capital. While they may vary in structure, ownership and source of funds, in general they tend to operate in a similar manner within the venture capital market. The activity of venture capital companies is to seek profits by investing in the early stages of a business venture. Venture capital investment companies have greater potential to become successful in Turkey. Simplified taxation, the strategic place of Turkey and numerous other factors give businesses in Turkey great opportunity. Considering all above mentioned advantages, Turkey is offering an ideal market for Venture Capitalists. iii
Keywords: Muhasebe; Yönetim ve yardımcı hizmetler