Kuzey Marmara Denizi’ndeki Karagöz İstavrit (Trachurus Trachurus Linnaeus, 1758)’in Bazı Biyolojik Özellikleri - Kurtoğlu, Ahmet Gökmen (My University, 2008)
Bu araştırmada, Marmara Denizi’nin Kuzeyinden Kasım, Aralık 2007 aylarında elde edilen 256 adet Karagöz İstavrit (Trachurus trachurus Linnaeus,1758) balığının; yaş, boy ve ağırlık dağılımları ile yaş-boy, yaş-ağırlık, boy-ağırlık ilişkileri, kondisyonu ve ölüm oranları incelenmiştir. İncelenen bireylerin yaş kompozisyonu 0 ile 5 arasında değişim göstermektedir. Toplam birey sayısı içerisinde I. yaş grubunun diğer yaşlara oranla daha dominant olduğu gözlenmiştir. Boy-ağırlık ilişkisi W=0.002L3.45 olup, Karagöz İstavrit balıklarındaki büyümenin pozitif allometrik olduğu belirlenmiştir. Toplanan örneklere ait kondisyon faktörü (K) ortalama, Fulton katsayısına göre 0.873; (n) değerine göre ise 0.275 olarak bulunmuş ve toplam ölüm oranı %64.6 olarak hesaplanmıştır.

SOME BIOLOGICAL PARAMETERS OF HORSE MACKEREL (Trachurus trachurus Linnaeus,1758) IN THE NORTH MARMARA SEA Present study, which has been carried out on 256 individuals in the months of November and December, 2007, aims to estimate with the distributions of age, length and weight, relationship of age-length, age-weight, length-weight, condition index and mortality rates of horse mackerel from the north of the Marmara sea. The age composition of the sampled population, varied between 0 and 5. It has been observed that first age group was more dominant according to the other ages. Length-weight relationship was W=0.002L3,45 and growth was determined as positive allometric for the horse mackerels. Condition factor (K) has been found as avarage; acording to Fulton; 0.873 and acording to (n) parameter; 0,275 for the collected samples and total mortality rate has been calculated as % 64,6.
Keywords: İstavrit_Biyolojik Özellikler; Su Ürünleri