Evre-3 derece B ve C periodontitisli hastalarda cerrahisiz periodontal tedavinin sitokinler ve gebelikle ilişkili plazma protein-a üzerine etkisinin değerlendirilmesi - Kırmacı, Selçuk (My University, 2023)
Tezin başlığı: Evre-3 Derece B ve C Periodontitisli Hastalarda Cerrahisiz Periodontal Tedavinin Sitokinler ve Gebelikle İlişkili Plazma Protein-A Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi Öğrencinin Adı Soyadı: Selçuk Kırmacı Danışmanın Adı Soyadı: Dr. Öğr. Üyesi H. Selin Yıldırım Programın Adı: Periodontoloji Doktora Amaç: Çalışmanın amacı; sistemik ve periodontal sağlıklı bireylerde, evre 3 derece B periodontitisli (E3-DB-P) ve evre 3 derece C periodontitisli (E3-DC-P) hastalarda tükürük ve serum interlökin-1β (IL-1β), tümör nekröz faktör-α (TNF-α), gebelikle ilişkili plazma protein-A (GİPP-A) seviyelerinin karşılaştırılması, cerrahisiz periodontal tedavinin (CPT) bu sitokinler üzerine etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya sağlıklı 28, E3-DB-P’li 28 ve E3-DC-P’li 28 birey dahil edildi. Başlangıçta bütün bireylerden, CPT sonrası 1. ve 3. aylarda periodontitisli gruplardan periodontal klinik parametreler ölçüldü, tükürük ve serum örnekleri toplandı. Periodontitis gruplarına CPT uygulandı. IL-1β, TNF-α ve GİPP-A seviyeleri ELISA yöntemiyle analiz edildi. Bulgular: Başlangıçta klinik parametrelerin sağlıklı grupta periodontitisli gruplardan daha düşük olduğu görüldü (p<0,05). CPT sonrasında periodontitisli gruplarda klinik parametrelerde azalma saptandı (p<0,05) Başlangıçta tükürük ve serum IL-1β, GİPP-A, serum TNF-α seviyeleri periodontitisli gruplarda sağlıklı gruba göre yüksek (p<0,05), E3-DB-P ve E3-DC-P grupları arasında da benzer olduğu görüldü (p>0,05). Tükürük IL-1β, tükürük ve serum GİPP-A seviyelerinde periodontitisli gruplarda takip dönemlerinde azalma saptandı (p<0,05). Serum IL-1β seviyesinde E3-DB-P grubunda takip dönemlerinde başlangıca göre değişim saptanmaz iken E3-DC-P grubunda CPT sonrası 3. ayda başlangıca göre azalma görüldü (p<0,05). Sonuç: IL-1 β ve GİPP-A’nın periodontitis patogenezinde proenflamatuvar sitokin olarak rol oynayabileceği, periodontitisin ve CPT’nin değerlendirilmesinde potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabileceği fakat periodontitisin ilerleme hızının ayırımında kullanılamayacağı ortaya kondu.

Title of Thesis: Evaluation of the Effect of Non-surgical Periodontal Treatment on Cytokines and Pregnancy-Related Plasma Protein-A in Patients with Stage-3 Grade B and C Periodontitis Student Name, Surname: Selçuk Kırmacı Supervisor Name: Assistant Dr. H. Selin Yıldırım Program Name: Periodontology PhD Program Objective: The aim of this study was to asses saliva and serum interleukin-1β (IL-1β), tumor necrosis factor-α (TNF-α), and pregnancy-associated plasma protein-A (PAPP-A) levels in healthy individuals, stage 3 grade B periodontitis (S3-GB-P) and grade C periodontitis (S3-GC-P) patients, and to evaluate effects of non-surgical periodontal therapy (NSPT). Materials and Methods: Our study included 28 healthy, 28 S3-GB-P and 28 S3-GC-P individuals. Clinical parameters were measured from all individuals at baseline, and from the periodontitis groups at 1 and 3 months after NSPT, saliva and serum samples were collected. NSPT was applied to periodontitis groups. IL-1β, TNF-α and GIPP-A levels were analyzed by ELISA. Results: At baseline, clinical parameters were found to be lower in healthy group than periodontitis groups (p<0.05). After NSPT, clinical parameters were decreased in periodontitis groups (p<0.05). Initially, saliva and serum IL-1β, GIPP-A, serum TNF-α levels were higher in periodontitis groups than healthy group (p<0.05), and similar between S3-GB-P and S3-GC-P groups (p>0.05). Salivary IL-1β, salivary and serum GIPP-A levels were decreased in periodontitis groups during the follow-up periods (p<0.05). No difference was found in serum IL-1β levels in S3-GB-P group from baseline to the follow-up periods. Reduction was observed in the S3-GC-P group from baseline to 3 months after NSPT (p<0.05). Conclusion: It has been revealed that IL-1β and PAPP-A may play a role as proinflammatory cytokines in pathogenesis of periodontitis, and can be used as potential biomarker in the evaluation of periodontitis and NSPT, but it may not differentiate the progression rate of periodontitis.
Evaluation of the effect of non-surgical periodontal treatment on cytokines and pregnancy-related plasma protein-a in patients with Stage-3 grade B and C periodontitis
Keywords: Dentistry; Diş hekimliği; Periodontal indeks; Periodontal index; Periodontitis; Periodontology; Periodontoloji; Saliva; Serum; Tükürük