Türk İş Hukukunda fazla çalışmanın ispatı - Esmer, Emre (My University, 2019)
Fazla çalışma, genel anlamıyla kanunun çalışma süreleri konusunda belirlediği sınırları aşan çalışmalar olup hem işçi sağlığı ile hem de devletlerin istihdam politikaları ile yakından ilgilidir.İşverenlerin işletmelerinin rekabet gücünü arttırmak amacıyla sıkça başvurduğu yöntemlerden biri haline gelen fazla çalışma, işçilerin de düşük ücretleri nedeniyle ek gelir olarak gördüğü bir çalışma şeklidir. Yasal düzenlemelere rağmen bu çalışmalarının karşılığını alamayan işçiler, mahkemeler nezdinde ispat külfetindedir. Bu durum da uygulamada sıklıkla karşılaşılan bir sorun haline gelmektedir. Türk iş hukukunda, medeni usul hukukunun klasik ispat araçlarının kullanımına dair ölçütler mevzuatlarla değil içtihatlarla şekillenmektedir. Fazla çalışmanın ispatını kolaylaştıracak ispat hukuku düzenlemelerinin olmaması ve içtihat birliğinin sağlanamamış olması farklı uygulamalara ve hak kayıplarına sebep olmaktadır. İspat araçlarının kullanımı ve mahkemeyi inandırma faaliyeti hukukun temel konusudur. Bu yüzden ispat faaliyetine geçmeden önce düzenli ve etkin denetimlerle fazla çalışmaların varlığını ortaya koyan delillerin ortaya çıkarılması büyük önem arz etmektedir.

The overworking is generally the works which exceed the limits, determined by the law on the issue of working times and closely related to the both employment policies of the states and the health of the employees. The overworking, which has become a method, frequently used by employers to increase the competition strength of their enterprises and a way of working that are considered as an additional income by the employees due to their low wages. The employees, who don’t get their earned rights in return, are obliged to prove them in front of the courts. This situation becomes a problem, which is frequently encountered in practice. In Turkish Labour Law, the criteria related to the using of proof instruments of Civil Procedures Law is formed with case laws and not legislation. Non-existing of legal arrangements, which will make the proof of overworking easy and having no stare decisis on this matter cause different practices and eventually the right losses. The activity of using of proof instruments and convincing the court is the basic subject of the law. Therefore, the revealing of evidences, that will prove the existence of overworking with regular and effective auditing, are highly important before starting of the proving activity.
Keywords: Fazla Çalışma; Fazla Çalışmanın İspatı; Fazla mesai; İş hukuku; İş Hukukunda İspat Overworking; Labor laws and legislation; Overtime; Proof in Labour Law; Proof of Overworking; Turkey; Türkiye