Türk bestecilerinin keman için yazdıkları eserler ve bunların eğitim kurumlarında müzik eğitimi programına alınması - Germiyanoğlu, Ebru Aydoğan (My University, 1999)
Bu araştırmada Türk bestecilerinin keman için yazdıkları eserlerin eğitim ve teknik açıdan sınıflandırılması yoluyla eğitim programlarına alınmasının sağlanması amaçlanmıştır. 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Atatürk'ün başlıca hedeflerinden biri sanat ve kültür alanlarında çağdaşlaşmayı yakalamak oldu. Bu amaçla batıdaki eğitim kurumlarına genç müzikçilerimiz gönderildi. Bu ilk adım Türk müzik eğitimi tarihinde büyük bir başlangıç sayılır. Bugün Türk bestecilik okulunun önemli sayıda eser dağarcığı olmuştur. Ne var ki bu eserler eğitim alanında pek sınırlı olarak kullanılmaktadır. Bunun birinci nedeni yaratılmış bunca eserin öğretim ve teknik açılardan bir sınırlamaya ve sınıflandırmaya sokulmamış olmasıdır. Pek çoğunun basılmamış olması kullanımlarını zorlaştıran sebeplerden bir başkasıdır. Türk bestecilerinin eserlerinin eğitim alanına kazandırılması ile yetişmekte olan genç müzisyenlere ve müzik eğitimcilerine kulaklarına yabancı gelmeyecek milli motiflerimizi taşıyan eserleri kullanarak yaklaşmak eğitim açısından daha doğru bir yoldur. Ayrıca bu eserlerden pek çoğu genel müzik ve eğitim dağarcığına katılmış olacaktır. Sonuç olarak bu araştırmayla Türk bestecilerinin keman için yazdıkları eserlerin pek çoğunun keman eğitimi açısından yararları yanında güvenirlilikleri ve geçerlilikleri ortaya konmuş, bunlara erişmenin yolları sağlanmıştır.
Keywords: Keman; Müzik; MÜZİK; MÜZİK ALETLERİ; MÜZİK-EĞİTİM